nieuws

Feiten en fabels over zoab

bouwbreed Premium

den haag – Zoab is niet veiliger dan gewoon asfalt. En dus hoeft niet heel Nederland geplaveid te worden met het zeer open asfaltbeton. Zo ongeveer redeneren de ambtenaren van Rijkswaterstaat nu er bezuinigd moet worden.

De stichting wetenschappelijk onderzoek verkeersveiligheid in Leidschendam kan die bewering overigens niet staven. Die beweert nooit onderzoek te hebben gedaan naar de effecten op de verkeersveiligheid van zoab. De Vereniging tot Bevordering van Werken in Asfalt vindt bovendien dat Rijkswaterstaat een kromme redenering maakt. Woordvoerder Hans Deuss trekt een vergelijking met de slager die een klant te lijf gaat met een mes. “Dan ga je ook niet het gebruik van messen verbieden, maar pak je de slager aan,” aldus Deuss. “Het gedrag van de automobilist moet dus veranderd worden en niet de comfortabele weg waar die te snel op rijdt.” Bovendien is volgens Deuss onlangs gebleken dat Zoab uit milieutechnisch oogpunt duurzamer is dan aanvankelijk gedacht. Het verschil met dicht asfalt beton schuilt vooral in de iets kortere levensduur van zoab.

Dat de soep waarschijnlijk niet zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend heeft vooral te maken met het feit dat Rijkswaterstaat indertijd afspraken heeft gemaakt met bijvoorbeeld VROM over de verschuiving van de maximumsnelheid van 100 naar 120 kilometer in ruil voor de grootschalige toepassing van het stille zoab. Bovendien is een lappendeken van zoab en dab-wegen onveilig en lastig te beheren.

De voordelen op een rij:

minder spat- en sproeiwater kleine kans op aquaplaning de weg kan meer auto’s verwerken bij regen. zoab-wegen zijn veel stiller runn-off water dat van de weg afspoelt is minder verontreinigd er treedt minder spoorvorming op. wegmarkeringen zijn beter zichtbaar door afwezigheid van reflecties

Ten opzichte van dicht asfaltbeton (dab) heeft zoab echter ook nadelen:

ùeen lage aanvangsstroefheid bij blokkerende remmen. bij vorst is een kwart meer zout nodig om gladheid te bestrijden gladheid bij ijzel is lastig tegen te gaan. duurder in aanleg moet regelmatig gereinigd worden, omdat de porieen dichtslibben.

ùkortere levensduur

Reageer op dit artikel