nieuws

‘Eigenlijk wil ik alles maar dan ook alles weten’

bouwbreed

arnhem – Loes Reubsaet (25) studeerde aan de Technische Universiteit Eindhoven. Ze rondde in mei 1998 haar studie Bouwkunde af, met afstudeerrichting ‘fysische aspecten gebouwde omgeving’ (fago). Twee weken later trad ze in dienst bij DGMR raadgevende ingenieurs.

Het creeren van een goede leefomgeving is voor Reubsaet heel belangrijk. De verhalen van mensen die veel hinder ondervinden van lawaai, haar echt. Als technisch specialist bouwfysica kan zij die mensen helpen, vindt zij. In haar werk toetst zij bouwplannen of zoekt zij naar oplossingen voor bouwfysische problemen van bestaande gebouwen.

“Eigenlijk wilde ik dierenarts worden. Maar toen ik op de open dag zag hoe ze een koe lieten bevallen, heb ik dat idee laten varen. In plaats daarvan ben ik bouwfysica gaan studeren aan de Technische Universiteit Eindhoven. Mijn vader is ook bouwfysicus. Hij is een vakidioot en heeft een eenmansbedrijf. Ik ging wel eens met hem mee. Dat vond ik leuk, maar ik riep altijd ‘niemand gaat mij dwingen.’ Dat heeft hij ook niet gedaan, maar er is toch een soort paplepeleffect opgetreden. We praten vaak over het werk en willen samen nog eens een verkeersmetinkje in de straat doen, gewoon om te testen.

Reubsaet is afgestudeerd op geluid, laag frequent geluid. Geluid trok haar meteen al, omdat het voor veel mensen een grote bron van overlast is. Eigenlijk is zij in veel dingen geinteresseerd, maar bijvoorbeeld vocht acht zij ongrijpbaar.

Lawaai

Ook haar huidige opdractgever DGMR heeft zij via lawaai leren kennen. Haar vader werkte samen met DGMR aan een opdracht. “Het leek me een leuk bedrijf. Ik heb een open sollicitatie gestuurd. Eigenlijk zochten ze iemand met ervaring. Ik had zelfs geen officiele stage gedaan. Ik liep ‘stage’ bij mijn vader. Toch kwam ik op het kantoor in Arnhem terecht. Er is nu eenmaal veel vraag. Wervingsbureaus bellen ook naar de universiteit om te vragen of er nog nieuwe fago-ingenieurs aankomen. In Arnhem moest een mentor mij begeleiden. Ik vroeg hem ook meteen het hemd van het lijf, want als je van de universiteit komt weet je nog net niets. Mijn studie verliep wel voorspoedig. Soms dacht ik: ‘Wauw nu weet ik veel.’ Dat is dus niet zo. Wel leer je een bepaalde manier van aanpakken, innovatief denken.

Frusterend

Dat zij nooit alles van bouwfysica zal weten, vindt zij frustrerend. Alles, maar dan ook alles wil zij weten. “Collega’s zeggen dat ik me niet druk moet maken en dat het nog wel komt. Soms bedenk ik een goede oplossing en dan denk ik dat ik zo dom nog niet ben. Maar bij meer ervaren mensen val ik altijd in het niet. Ik heb nog mensen met ervaring om me heen nodig. Wat dat betreft is dit een ontzettend leuk bedrijf. Niemand denkt hier dat ik ‘lekker meer weet dan jij’.

Reubsaet vindt dat zij in de zes maanden waarin zij werkt, ongelooflijk veel heeft geleerd. Wat har in het bijzonder bevalt, is dat zij de kans krijgt zich van alles aan te pakken. “Nu houd ik mij bezig met warmte en vocht. Maar de eerste opdracht ging over windhinder. De tweede dag dat ik hier werkte, gingen we al de windtunnel in. Die afwisseling van projecten en onderwerpen maakt het werk leuk. Steeds dezelfde adviezen geven en dezelfde rapportjes schrijven gaat gewoon vervelen.”

Kick

Die eerste opdracht, met de windtunnel, gaf haar een kick. Hij leverde haar haar eerste rapport op, met haar eigen krabbel eronder. “Geweldig. Een stukje van het rapport stond ook nog in de DGMR agenda. Ik had een paar nieuwe dingetjes bedacht. Daar ben ik trots op. Als ik nu een goed rapport maak, ga ik nog steeds met een vrolijk gevoel naar huis. Het rare is, dat je soms niet eens weet of je advies is opgevolgd. Maar ja, dat hoort erbij.”

Nu zit zij met een collega in Maastricht, waar zij proberen een slapende vestiging nieuw leven in te blazen en op poten te zetten. “Ik heb ineens veel meer verantwoordelijkheden. Ik maak offertes op en straks, bij uitbreiding, hoop ik zelf mensen te begeleiden. Uiteindelijk zou ik ook nog wel onderzoek willen doen naar laag frequent geluid. Maar voorlopig wil ik gewoon meer en meer kennis opdoen. Voor mij geldt: ‘Meer kennis, meer plezier.'”

De eerste twee delen werden gepubliceerd op 2 en 3 maart.

Loes Reubsaet met infraroodcamera voor de nieuwbouw van de Rabobank in Pay, gemeente Echt. Foto: Ermindo Armino

Reageer op dit artikel