nieuws

Dynamische wegmarkering ter bestrijding van files

bouwbreed

rotterdam – Begin zomer voert Rijkswaterstaat directie Zuid-Holland op de A15 bij Papendrecht een uniek filebestrijdingsexperiment uit.

Licht-elementen in het wegdek maken het via een druk op de knop mogelijk een deel van de huidige dubbele rijstrook richting Dordrecht te veranderen in een drievoudige.

De licht-elementen vervangen de doorgetrokken streep die de vluchtstrook scheidt van de rijbaan. Het experiment vindt plaats op de zuidbaan van de N15 tussen de aansluiting met de N3 en de afrit Wijngaarden, met een totale lengte van 1100 meter. Met de herasfaltering van de zuidbaan (nu twee rijstroken 3,5 meter breed) is al begonnen. Volgende week moeten dat drie stroken zijn van elk 3 meter en 25 centimeter. “Smaller dan normaal ,” geeft projectleider B. Staat van Rijkswaterstaat toe, “maar op die manier kunnen we tijdens de spits veel meer auto’s verwerken dan momenteel.”

Buiten de spits vormen de lichtelementen tussen de buitenste twee stroken een doorgetrokken witverlichte streep.

Vluchtstrook

Het ontbreken van een vluchtstrook zou natuurlijk tot problemen kunnen leiden voor automobilisten met panne.

“Om dat te ondervangen leggen we halverwege het proeftraject een extra ‘pechhaven’ aan. Verder installeren we zes camera’s met ‘stilstanddetectie’, die in de verkeerscentrale direct een geluidssignaal zullen veroorzaken als er stilstaande auto’s zijn te zien. De operator kan dan de extra rijstrook weer buiten bedrijf stellen”, verklaart Staat.

Reageer op dit artikel