nieuws

Duitse bouw: dreiging verlies 100.000 banen

bouwbreed

bonn – De Duitse bouwindustrie vreest dit jaar het verlies van andermaal ruim honderdduizend arbeidsplaatsen. Grootste boosdoener is volgens werkgeversorganisatie Zentralverband des Deutschen Baugewerbes (ZDB) het onbetrouwbare gedrag van de overheid.

“We weten vandaag niet wat morgen gelden zal”, aldus voorzitter Fritz Eichbauer gisteren in Bonn.

De bouwindustrie verwijt de regering van bondskanselier Schroder uit te blinken in maatregelen die de investeerders wegjagen. Eichbauer zegt overtuigd te zijn dat dit jaar de investeringen in zowel de woningsector als bij de bouw voor het bedrijfsleven ernstig zullen afnemen.

Tijdens de presentatie van de voorjaarsprognose somde Eichbauer een litanie van maatregelen op waarmee de overheid de bouw in het nauw drijft. Van het veranderde ontslagrecht en het herstel van honderd procent loon bij ziekte tot het uitgebreide pakket aan belastingmaatregelen.

Zo denkt Eichbauer dat alleen al de aankondiging in november om voortaan de verliezen uit huur en verpachting tot slechts honderdduizend 0 te kunnen verrekenen met inkomsten elders, een forse slag heeft toegebracht aan de bouw van meerfamiliewoningen. Een derde van de bouwvergunningen blijft momenteel ongebruikt.

“Maar het wordt nog erger. In de toekomst mogen verliezen uit deelnames niet meer vereffend worden met inkomsten als bij het verwerven van de inkomstenbron belastingvoordeel op de voorgrond staat. Onroerendgoedfondsen met belastingvoordelen voor de belegger worden daarmee vergaand oninteressant”. Eichbauer noemt de politiek van de bondsregering weinig doordacht en ondeugdelijk. De ZDB-voorzitter ziet met angst en beven de herinvoering van het slechtweergeld tegemoet.

Ongunstig

Vanwege de ongunstige vooruitzichten verwacht de ZDB dat de investeringen in de bouw dit jaar met een half procent zullen afnemen. Vorig jaar daalden de bouwinvesteringen in de oude deelstaten met 2,7 procent tot 343,7 miljard gulden. “Het aandeel van de bouwprestatie in het algehele scheppen van economische waarde bedroeg in 1998 maar 9,2 procent. In het begin van de jaren tachtig lag het aandeel nog op 13,9 procent. De bouw is niet langer de motor van de economie maar een blok aan het been”, aldus Eichbauer.

Reageer op dit artikel