nieuws

Drenkelingenhuisje herrijst op strand van Terschelling

bouwbreed

lies – Op initiatief van de eilander cultuurhistorische vereniging ‘Schylge myn Lantse’ zal op het strand van Terschelling bij paal 25 het drenkelingenhuisje worden herbouwd. Dit is een houten gebouwtje op palen van 3 bij 4 meter.

In een ver verleden konden drenkelingen (van gestrande schepen) op de Boschplaat aan de zee ontkomen door in dit huisje te klauteren. Een zware storm vernielde het ooit. De cultuurhistorische vereniging laat nu een replica bouwen.

Het gebouwtje is louter bedoeld als toeristische attractie. Een groep eilander vrijwilligers voert de circa 30.000 gulden kostende bouw uit. Diverse sponsors op Terschelling betalen dit bedrag. De onderbouw van het huisje, geheide houten palen, is een geschenk van Rijkswaterstaat. In april, vlak voor de start van het nieuwe toeristenseizoen, wordt het drenkelingenhuisje geopend.

Enkele jaren geleden bouwden vrijwilligers op het eiland al een replica van Willem Barentsz’ Behouden Huys, nabij Oosterend. Deze – inmiddels afgebroken – attractie trok toen duizenden toeristen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels