nieuws

Discussie over toepassing van dakgrind in beton

bouwbreed

den haag/west maas en waal – Grind dat van sloopdaken komt, hoort niet onbehandeld gerecycled te worden in beton. Rein Bruinsma van het IJsselsteinse adviesbureau Sight stelde dat tijdens een hoorzitting bij de Raad van State in Den Haag. Hij verwoordde daarmee ook het standpunt van het Gelderse provinciebestuur.

Betonmaker A.J. Gelden uit Wijchen wil het dakgrind wel verwerken in zijn product. Hij stelt voor het dakgrind, waaraan vaak betumen en teer zitten, per partij te bemonsteren. Blijft de hoeveelheid kwalijke stoffen aan het grind beneden bepaalde normen, dan zou het gewoon verwerkt moeten kunnen worden.

Gelden maakt jaarlijks 13.000 kub beton. Zou hij dakgrind kunnen verwerken, dan zou hij daarmee jaarlijks 40.000 tot 60.000 gulden aan kosten kunnen besparen. In beton wordt gemiddeld zo’n 25 procent grind verwerkt.

“Dat hij het grind niet kan gebruiken, is niet nadelig voor zijn concurrentiepositie. Geen enkele betonproducent mag het verwerken”, wierp Bruinsma tegen. Volgens Bruinsma hebben alle provincies samen afgesproken de verwerking van ongereinigd dakgrind in beton niet toe te staan. Het heeft volgens hem onder meer te maken met een stukje zorg voor de toekomst. Ook al blijft de vervuiling van het grind beneden een bepaalde norm, ooit komt het weer vrij als de betreffende betonconstructie weer wordt afgebroken. Dat willen de provincies voorkomen.

De kwestie kwam bij de Raad van State aan de orde vanwege de nieuwe milieuvergunning die de provincie Gelderland ondernemer Gelden verleenden voor zijn bedrijf aan de Maasdijk in Appeltern. De provincie heeft geweigerd om in de vergunning een voorschrift op te nemen dat de toepassing van dakgrind in beton toestaat.

Gelden hoopt dat de Raad van State de provincie terugfluit en dat het alsnog mag. Over een week blijkt of de Raad van State dat doet.

Reageer op dit artikel