nieuws

‘Concurrentie met Betoncentrale Twenthe positief’

bouwbreed Premium

enschede – “Volgens een fax van onze advocaat is de uitspraak van de Nederlandse Mededingingsautoriteit voor ons positief.” Dat is de eerste reactie van Sesam BV uit Enschede op het besluit van de NMa geen ontheffing te verlenen voor gemaakte afspraken met Betoncentrale Twenthe over concurrentie in Twente en de Achterhoek.

In een persbericht meldt de NMa, dat haar directeur-generaal niet akkoord gaat met de afspraken tussen Betoncentrale Twenthe en een aantal potentiele concurrenten. “Als je het zo stelt, lijkt het wel alsof wij die afspraken hebben gemaakt. Het tegendeel is waar”, aldus C.C. Kramer van Sesam, een overslag- en handelsbedrijf in zand en grind, dat onder andere grondstoffen levert aan betonmortelbedrijven.

“Eerst was Sesam in handen van de gemeente, later van Betoncentrale Twenthe (de familie Reef) en daarna van Cementbouw. Vervolgens hebben wij het bedrijf overgenomen, met daarbij een kettingbeding. Volgens die ‘afspraak’ moeten wij altijd in overleg treden met onze buurman, de Zandmaatschappij Twente. Op die manier kun je geen bedrijf in leven houden”, verzucht Kramer, ook namens directeur Vos. Hij toont zich dan ook verheugd over de uitspraak van de directeur-generaal van de NMa. “Die is in ieder geval gunstig voor ons.”

Het staat Sesam van nu af aan dus vrij om te concurreren met Betoncentrale Twenthe. Hetzelfde geldt voor Cemtac BV in Enschede en Bos Beton BV in Apeldoorn. Het laatste bedrijf heeft overigens grote problemen met het handhaven van zijn milieuvergunning. Die is al twee keer vernietigd in een procedure bij de Raad van State, omdat de omwonenden geen genoegen nemen met de hinder door lawaai en trillingen. Directeur J.W. Bos van Bos Beton is nog niet door de NMa geinformeerd.

De reactie van C.C. Kramer op de uitspraak van de NMa geldt ook voor Cemtac BV. Volgens H. Ardesch, commercieel directeur van Betoncentrale Twenthe, is Sesam voor zeventig procent in handen van NBM Amstelland en voor dertig procent van Cecem Holding. “Wij hebben overwogen Sesam over te nemen, maar dat hebben we niet gedaan. Er zaten teveel lijken in de kast”, is zijn commentaar.

Reageer op dit artikel