nieuws

CE-normen in aantocht voor bouwproducten

bouwbreed

den haag – Fabrikanten en bouwers moeten serieus rekening gaan houden met de komst van CE-normen voor bouwproducten. De normen voor de eerste twintig tot vijfentwintig producten zullen dit jaar al rondkomen.

Woordvoerder Meijer van Stichting Bouwkwaliteit verwacht de normen voor de overige vierhonderd a vijfhonderd bouwproducten in de komende drie jaar.

De lidstaten blijven hun eigen regelgeving bepalen en er komen nog geen gemeenschappelijke eisen voor veiligheid, gezondheid en milieu. Voorlopig wordt dus alleen de beproevingsmethode van de materialen geharmoniseerd.

In de praktijk komt het erop neer dat een materiaal een CE-merk krijgt voor bijvoorbeeld brandveiligheid: ‘Brandveiligheid, categorie C’. Elk land beslist vervolgens zelf in welke gebouwen en constructies dat materiaal wel en niet mag worden toegepast. In sommige landen ligt deze verantwoordelijkheid zelfs geheel bij de rekenmeester en is grondwettelijk vastgelegd dat de staat daar geen invloed op kan uitoefenen. Dat is volgens Meijer meteen de reden dat harmonisering van de regelgeving nog wel vijftig jaar op zich kan laten wachten. “Die landen vinden het teveel gevraagd om hun grondwet aan te passen.”

De winst van de harmonisatie is dan ook beperkt. “Het zal voor bouwbedrijven in Zeeland makkelijker worden om hun beton in Belgie te kopen, maar verder verandert er voor de Nederlandse bedrijven op korte termijn niet veel.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels