nieuws

Brits ingenieur bouwt hunebed in een handomdraai

bouwbreed

den haag – Voor het bouwen van een hunebed waren helemaal niet miljoenen manuren nodig. Dat beweert de Britse ingenieur Cliff Osenton. Samen met zijn vijfjarige zoontje plaatste hij op een zondagnamiddag een vijf ton zware deksteen bovenop drie dragers. Archeologen keken sprakeloos toe.

Wie een hunebed wil bouwen heeft de keuze uit twee methoden. Of hij legt een grote deksteen op een heuvel en graaft het zand eronder weg, of hij wrikt de steen omhoog met een stellage van houten balken, waarna hij hem boven de draagstenen manoeuvreert die al eerder zijn geplaatst. Archeologen bakkeleien al eeuwen over de vraag hoe de hunebedbouwers te werk gingen.

Welke methode ook gekozen wordt, in beide gevallen zijn miljoenen manuren nodig om de megaliet te bouwen.

Per ton steen zijn drie tot vijf mannen nodig om de deksteen op hoogte te krijgen. En een beetje deksteen weegt al gauw 20 ton. Waar de mensen in het dunbevolkte Drenthe al die mankrachten vandaan haalden, is de archeologen een raadsel.

Eenvoudig

De Britse ingenieur en amateur-archeoloog Cliff Osenton laat zien dat het ook anders kan. In een steengroeve in de Engelse Cotswolds, bouwde hij op een verbluffend eenvoudige manier een klein hunebed.

Osenton gaat als volgt te werk: eerst krikt hij de deksteen op de hoekpunten op, door boomstammen als hefboom te gebruiken. Zodra de steen hoog genoeg staat om eronder te kruipen, plaatst hij drie houten stutten rondom het zwaartepunt van de steen. De steen balanceert daarop en is aan de zijkanten gemakkelijk op te lichten.Al wippend, wrikkend en stutten plaatsend, kan de steen gemakkelijk op de gewenste hoogte worden gebracht. Daarna kunnen de kleinere dragende stenen eronder worden gerold.

In twee uur tijd klaarde Osenton de klus. Hij werd alleen geholpen door zijn vijfjarige zoontje, die op gezette tijden de steen een zetje gaf, zodat Osenton zelf een extra houtje onder de stut kon plaatsen.

Reageer op dit artikel