nieuws

Breda: schilderen muur behoeft bouwvergunning

bouwbreed Premium

den haag – “Het schilderen van de buitenkant van een huis is een vorm van bouwen en dus vergunningsplichtig”, zei P. Verhoef, gemeentewoordvoerder van Breda, onlangs tijdens een zitting bij de Raad van State.

Breda stapte naar de Raad van State nadat de rechtbank in die stad de opmerkelijke uitleg die het gemeentebestuur aan het schilderen van een huis geeft, had afgewezen. Volgens de rechtbank valt schilderen van een huis niet binnen de definitie bouwvergunningsplichtig bouwen in de Woningwet.

De reden dat Breda aan deze stelling vasthoudt, is gelegen in het feit dat het gemeentebestuur in 1997 een bouwvergunning aan P. Booij in Ulvenhout weigerde. Die wilde een bakstenen zijmuur van zijn huis laten witten. Breda vond dat niets, omdat het schilderwerk de structuur van de bakstenen zou aantasten. Dat is volgens Breda niet zoals de architect het bedoeld had. Na de uitspraak van de rechtbank schilderde Booij de zijwand toch wit.

Volgens gemeentewoordvoerder Verhoef wil Breda nu eerst deze zaak winnen om vervolgens Booij met artikel 19 uit de Woningwet te verplichten de witte verf weer van zijn muur te laten krabben.

Of het heeft gewerkt zal over zes weken blijken, als de raad uitspraak doet.

Reageer op dit artikel