nieuws

Bouw energiezuinig smeermiddel van start

bouwbreed

utrecht – De herbouw van de Utrechtse Schaakwijk is vandaag officieel van start gegaan. De nieuwbouw moet de leefkwaliteit van de achterstandswijk Zuilen opkrikken en dient bovendien als Europees demonstratieproject energiezuinig bouwen.

De Utrechtse Schaakwijk krijgt de acht ton Europese subsidie van het Sun en Shineproject. Hierin participeren nog elf wijken uit andere landen van de Europese Unie. Het bijzondere van Schaakwijk is dat de gemiddelde Energieprestatiecoefficient van 0,95 met eenvoudige middelen tot stand komt.

In de wijk worden 124 vrije sector koopwoningen gebouwd, 122 huurwoningen en twee woningen voor minder validen. Alle woningen zijn georienteerd op het zuiden en hebben daar veel grote HR++ramen. De noordzijde is geslotener gehouden. Goede isolatie met speciale aandacht voor kierdichting neemt een ander deel van de energiezuinige maatregelen voor haar rekening, terwijl het warme water van de stadsverwarming komt.

Het is koelwater van een elektriciteitscentrale, dat anders wordt weggegooid. Door het naar de woningen te voeren, zijn cv-ketels, geisers en de aanleg van een gasnet overbodig.

Hot-fill wasmachines maken het plaatje af. In deze hot-fillmachines wordt warm water van de stadsverwarming ingevoerd. Bij normale machines wordt koud water eerst elektrisch verwarmd, wat aanzienlijk meer energie kost.

Drukverschil-ventilatie

De koopwoningen worden voorzien van een aantal extra’s. Zo zijn zestien woningen uitgerust met elk zes vierkante meter zonnepaneel. Vier woningen hebben een warmteterugwinunit, terwijl 36 woningen zijn voorzien van een serre.

Volgens T. Honselaar van ERA Bouw maken die serres mechanische ventilatie overbodig. De lucht wordt in de serre warm, waarna zij door drukverschillen uit zichzelf door de woning circuleert.

ERA is de projectontwikkelaar van het koopgedeelte, terwijl woningbouwvereniging Mitros de huurwoningen voor haar rekening neemt. De bouw wordt uitgevoerd door ERA en HBG. De totale aanneemsom bedraagt dertig miljoen gulden.

Reageer op dit artikel