nieuws

Bonden willen weer praten met metaalwerkgevers

bouwbreed

delft – “Wer-rekdruk, werrekdruk, alles voor’t bedrijfsgeluk, wer-rekdruk, wer-rekdruk maakt de mensen stuk”. Ruim honderd actievoerders zongen gisteren hun kelen schor voor het gebouw van MKB-Nederland in Delft. Ze zetten met deze tekst kracht bij aan hun eis daaraan in een nieuwe cao metaal en techniek iets te doen.

De actievoerders, leden van FNV Bondgenoten en de CNV Dienstenbond, kwamen eerste onderhandelaar voor werkgevers in de kleinmetaal, B. Vonk, 50.000 handtekeningen overhandigen. Die hoorden onder het verzoek te staan de cao-onderhandelingen, die begin februari waren afgebroken, weer te hervatten.

Mevr. Jongbloed van Bondgenoten vroeg de werkgevers dan wel met een groter mandaat te komen.

Dat is zeker nodig waar het de beloning betreft. Gevraagd wordt tweemaal 3,5 % voor een tweejarige cao. Werkgevers bieden vooralsnog in totaal 2,25 % en tweemaal een eenmalige uitkering van 0,75 %.

Werknemers willen ook compensatie in geld of tijd voor de vele overuren die in deze sector door een tekort aan personeel moeten worden gemaakt.

Volgens onderhandelaar Jongejan van de CNV Dienstenbond hoeft MKB Nederland, de organisatie van werkgeversonderhandelaar Vonk, niet te vrezen voor een milleniumprobleem ‘want uw voorstellen lopen honderd jaar achter’.

Hij riep werkgevers op ‘de toekomst van de metaaltechniek niet te verzieken door korte termijn-politiek’. Maar te zorgen dat er ‘een zodanige cao wordt afgesloten dat jonge mensen weer voor de metaalsector gaan kiezen’.

Na overhandiging van de 50.000 handtekeningen liet werkgevers -onderhandelaar Vonk zich niet verleiden tot enige toezegging. “Wij gaan graag op uw uitnodiging in, maar alleen als ook u met een groter mandaat aantreedt”, aldus Vonk.

Hoewel dat voor beide partijen nauwelijks te verwachten is, werd toch besloten om dinsdag, 9 maart de cao-onderhandelingen te hervatten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels