nieuws

Bacterie roestvast staal onvindbaar

bouwbreed

gent – Wetenschappers zijn er nog altijd niet in geslaagd om de bacterien te identificeren die roestvaststaal corroderen. Wegens gebrek aan resultaat is het onderzoek naar de diertjes gestaakt. Dat vertelt corrosiedeskundige professor J. Defrancq van de universiteit van Gent in een vraaggesprek met deze krant.

Zoals boktorren zich door houten balken heen vreten, gaan kolonies bacterien roestvaststalen pijpen van (koel)waterinstallaties te lijf. De diertjes eten het metaal niet op, maar gebruiken vermoedelijk de energie die vrijkomt bij de oxidatie voor hun stofwisseling. Het is een mechanisme dat bekend is van andere vormen van biologische corrosie. Beginnend vanuit de las, werken de ‘roestvaststaalbacterien’ zich met een snelheid van 0,5 tot 1,5 millimeter per maand naar buiten.

Alleen al in Belgie valt elke zes weken een installatie ten prooi aan de destructieve diertjes.

Behalve dat de microbiologen en metallurgen de boosdoener niet kunnen ontmaskeren, hebben ze ook geen remedie tegen het verschijnsel. Soms blijkt het probleem verholpen wanneer een installateur tegen beter weten in, de aangetaste koppelingen tussen de buizen vervangt.

Hoe frustrerend het ook is, bij gebrek aan resultaat richt het Soetelaboratorium van de universiteit van Gent zich op een nieuwe onderzoeksgebied, dat meer perspectief biedt op resultaat. Troost is dat er niet sprake lijkt van een epidemie of plaag. Ook niet bij andere vormen van biologische corrosie, zoals een Engelse waterbouwkundige beweert.

Op pagina 7:

Biologische corrosie roestvaststaal blijft raadsel.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels