nieuws

Architectuurprijs voor Barcelona

bouwbreed Premium

londen/rotterdam – Barcelona ontvangt een belangrijke architectuurprijs voor de wijze waarop de stad de laatste tien jaar opnieuw is ingericht. Het is voor het eerst dat de prijs, de gouden medaille van het Koninklijk Instituut van Britse Architecten, aan een stad wordt toegekend.

Een belangrijk deel van de herinrichting van de Catalaanse hoofdstad was rond de Olympische Spelen van 1992. Er werd zestien miljoen gulden geinvesteerd in het opknappen van de oude havens en het verloederde gebied daaromheen.

Enkele van de meest indrukwekkende nieuwe gebouwen zijn de reusachtige Collserola Telecommunicatietoren van Sir Norman Foster en het Olympisch dorp Nova Icaria, ontworpen door het bureau MBMP. De verwachting is dat de architectonische wedergeboorte van de stad in 2004 met de organisatie van een Culturele Olympiade wordt afgesloten.

Ondernemersprijs

De Rotterdamse Ondernemersprijs is aan de neus van Bureau Bouwkunde voorbij gegaan. Het bedrijf was genomineerd voor de prijs maar is de loef afgestoken door het sterk groeiende A.J. Moller Autoschade BV. De verschillen waren miniem, aldus de jury. Geroemd werd dat Bureau Bouwkunde zijn sporen heeft verdiend met het invoeren van een nieuwe discipline, het begeleiden van het bouwproces van opdrachtgever tot oplevering, en met aansprekende projecten.

Reageer op dit artikel