nieuws

Architecten behaalden in 1998 absoluut bouwrecord

bouwbreed

voorburg – Nederlandse architecten hebben vorig jaar in totaal voor ruim 27 miljard gulden aan opdrachten binnengehaald. Daarnaast ligt er nog voor circa 45 miljard gulden aan werk bij architecten.

Dit zijn absolute records voor de bouwsector, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In totaal steeg het opdrachtenvolume voor architecten vorig jaar met acht procent. Vooral in de sector utiliteitsbouw was de groei aanzienlijk. Vorig jaar steeg de vraag vanuit het bedrijfsleven naar nieuwe kantoren met zestien procent, dat resulteerde in een bouwvolume met een waarde van meer dan negen miljard gulden. De flinke stijging van de vraag naar utiliteit was vooral te danken aan de enorme behoefte aan kantoren vanuit de zakelijke dienstverlening.

Op de woningmarkt lag de groei lager. In 1998 ontvingen architecten voor elf miljard gulden aan opdrachten, ruim zes procent meer dan in 1997.

Van de 27 miljard gulden aan opdrachten is in 1998 voor een bedrag van meer dan zestien miljard ook daadwerkelijk begonnen met de realisatie ervan. In vergelijking met 1997 betekent dat een daling van zeven procent. Ook hier is de bijdrage van de zakelijke dienstverlening opmerkelijk. Die bedroeg vorig jaar 1,8 miljard gulden, een stijging van 56 procent.

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat het aantal door architecten ontvangen opdrachten het sterkst is toegenomen in de provincie Flevoland. Zeeland is de enige provincie waar vorig jaar minder bouwopdrachten zijn ontvangen.

Reageer op dit artikel