nieuws

Arbitrage

bouwbreed

Dat is niet aardig van die ingezonden brievenschrijver gisteren in deze krant. Het gaat over arbitrage. Dat het er daarbij soms ongefundeerd aan toegaat, wil ik aannemen. Maar om te schrijven dat gepensioneerde deskundigen niet goed kunnen zijn, omdat ze oud zijn – dat is kras. Wordt de wijsheid van de ouderdom niet meer geeerd?

Oudjes met een bloeiend sociaal leven wordt bovendien kwalijk genomen dat ze veel kennissen hebben. Daardoor zouden ze niet meer onafhankelijk zijn. Zo blijven alleen nog mensenschuwe wonderkinderen over als ideale getuige-deskundigen. Types die zonder in de schoolbanken te hebben gezeten, alles weten. Want daar begint de besmetting met contacten al.

Onafhankelijkheid bestaat helemaal niet. We zijn allemaal van elkaar afhankelijk. Is objectieve arbitrage dan onmogelijk? Welnee, als iedereen maar duidelijk maakt wat z’n afhankelijkheden zijn – en wat weerzin wekt: arbiters en deskundigen moeten natuurlijk niet allergisch zijn voor klagers. Tom Maas

Reageer op dit artikel