nieuws

Amsterdam neemt besluit tot meer dure koopwoningen

bouwbreed

amsterdam – In Amsterdam dreigt een tekort aan dure koophuizen. Daarom heeft de gemeente besloten 1200 woningen te bouwen in de prijsklasse boven drie ton. Oorspronkelijk stonden er tot 2000 550 dure huizen op het programma.

Dit blijkt uit de nota nieuwbouw 1999-2000. Voorwaarde voor de bouw is dat er ook 1300 woningen in het zogenaamde middensegment worden gebouwd, dat wil zeggen huizen in de prijsklasse tot 250.000 gulden.

Niet alleen de vraag naar dure huizen stijgt, maar ook wordt het steeds moeilijker voor mensen met een netto-inkomen tussen 2800 en 4100 gulden om een koophuis te vinden in Amsterdam. “De weinige bestaande koopwoningen die in die prijsklasse beschikbaar komen, zijn bovendien over het algemeen klein”, aldus een toelichting van de Stuurgroep Woningbouw. Rond de hoofdstad is de situatie al niet veel beter. In de regio komen steeds minder koopwoningen beschikbaar voor mensen met een modaal inkomen of met inkomsten die daar iets boven liggen.

Wonen in de binnenstad is erg populair, constateert de stuurgroep. De prijzen van woningen zijn dan ook hier het meest gestegen. “Ook in Zuidoost, het stadsdeel met tot nu toe de laagste prijzen, is sprake van een duidelijke stijgende lijn.” In de tuinsteden liggen de prijzen aanzienlijk lager. Daar is veel vraag naar goedkopere appartementen.

Reageer op dit artikel