nieuws

Alles doen wat in is

bouwbreed

rotterdam – De fusie tussen de Kondor Wessels Groep en Volker Stevin blijkt twee jaar na dato nog steeds een verstandige keuze. Scheidend voorzitter Raad van Bestuur A. van Baardewijk presenteerde gisteren uitstekende cijfers over 1998.

Het gaat goed met Volker Wessels Stevin. De Koninklijke kon gisteren weliswaar niet de beste cijfers van de dag bieden – Boskalis en Grontmij boekten procentueel gezien meer winst – , maar het bouw- en infraconcern bleek over 1998 toch nog goed te zijn voor een nettowinststijging van 17 procent. Volker Wessels Stevin (VWS) zag de winst vorig jaar stijgen naar 160 miljoen gulden. “Een mooi resultaat”, concludeerde topman Van Baardewijk. De voorzitter Raad van Bestuur presenteerde met gepaste trots voor het laatst de cijfers van VWS. In mei van dit jaar wordt hij opgevolgd door de tweede man van het concern, vice-voorzitter H. Hazewinkel.

Na jarenlang kwakkelen met de marges bleek gisteren dat VWS in 1998 het streefpercentage van 5 bijna heeft gehaald. De gunstige marktomstandigheden en een meer ‘prefab-gerichte benadering’ droegen hun steentje bij aan de betere marge. Het eigen vermogen van VWS steeg tot 844 miljoen. “Kortom, een dijk van een zaak”, stelde Van Baardewijk.

De omzetcijfers van VWS hadden echter een minder gunstig karakter. Mede dankzij het slechte weer in de tweede helft van 1998 kwam de bouwreus niet verder dan een lichte omzetstijging van 130 miljoen tot ruim 4,7 miljard gulden.

Aandelen

Hazewinkel betreurt het ten zeerste dat beleggend Nederland het aandeel VWS al een tijdje links laat liggen. “Vooral de teleurstellende handel in midcapfondsen en het feit dat we een bouwbedrijf zijn speelt ons parten. Maar geloof me, we komen uiteindelijk weer terug op een hoger niveau. Niet voor niets heeft driekwart van de analisten ons ‘op kopen’ staan.”

Hazewinkel sprak tegen dat VWS vorig jaar in vergelijking met bijvoorbeeld BAM en Heijmans weinig bedrijven heeft overgenomen vanwege de lage koers van het aandeel. “De meeste acquisities betalen we per definitie contant. VWS is er simpelweg niet op gebrand om te groeien door overnames. Liever gaan we allianties aan met anderen”, aldus Hazewinkel.

Trends

VWS ziet de toekomst positief in. Het bedrijf heeft momenteel voor 4,2 miljard aan onderhanden werk. “Met een groeiende behoefte aan kwalitatief wonen en meer mobiliteit doen wij niets meer of minder dan de consumententrends volgen. Beter wonen in een betere leefomgeving is ‘in’. Wij willen deze wensen in vervulling laten gaan”, aldus Hazewinkel.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels