nieuws

Revolutionaire villa wordt museumwoning

bouwbreed Premium

De Rotterdamse Van Nelle-fabriek is bekend als topstuk van vooroorlogse moderne architectuur. De woningen die de directeuren van Van Nelle voor zich lieten bouwen waren niet minder revolutionair. Directeur Sonneveld liet de architecten Brinkman en Van der Vlugt een villa bouwen aan het Land van Hoboken, nu pal naast het Architectuurinstituut. Het huis is een jaar geleden aangekocht door de filantropische stichting Bevordering van Volkskracht om het voor het publiek open te kunnen stellen als museumwoning.

Na restauratie en het terugbrengen van de oorspronkelijke inrichting met de meubels van Gispen en stoffering van Metz, zal het Architectuurinstituut het in beheer krijgen. Het wordt een ‘conservatieve’ restauratie, waarbij alles in oude staat wordt teruggebracht. Ingrijpend is dat niet, want op enkele kunststof kozijnen na is het oorspronkelijke ontwerp niet aangetast. De bedoeling is dat het huis begin 2001 drie dagen per week kan worden opengesteld voor publiek.

Foto: Kamman

Reageer op dit artikel