nieuws

Reis naar China voor inventiefste architect

bouwbreed Premium

Een reis naar China, ter nadere bestudering van de Chinese Muur. Dat is de prijs die architect H. van Schie van Van der Zee Architecten in Gouda heeft gewonnen met zijn ontwerp van een woning uit Styro Stones. “De Chinese muur is de oudste volgens het Styro-principe. En Van Schie was degene die de mogelijkheden van dat principe het beste benutte”, licht directeur Oltvoort van het bedrijf de keuze toe.

Styro Stones zijn piepschuim blokken die als een soort lego tot een muur worden gestapeld en vervolgens worden gevuld met beton. Het beton geeft de stevigheid, de Stones het model en de isolatie. Die isolatie is zo goed, dat een spouw overbodig is.

Het systeem bestaat drie jaar, maar vindt nog niet echt opgang. “Nederlandse architecten en bouwers zijn gewend aan spouwen en metselwerk”, verklaart Oltvoort. “Ze weten zich geen raad met de mogelijkheden van de Styro Stone.” Want behalve de spouw is ook metselen niet nodig. Het piepschuim wordt gestuukt of binnen afgewerkt met gipsplaat.

Bovendien hoeven vloeren niet door te lopen en is het eenvoudig bijvoorbeeld bogen aan te brengen. Als de muur is opgebouwd, wordt de boog uitgezaagd. De zaagsnede wordt voorzien van een stuk hardboard, waarna het beton wordt gestort. Is dat droog, dan wordt het overbodige deel van de boog uit de muur gedrukt, het hardboard verwijderd en de boog staat.

Reageer op dit artikel