nieuws

Provincie noemt Winschoten dwars

bouwbreed

den haag/winschoten – De gemeente Winschoten en het Bouwfonds Woningbouw in Hoevelaken hopen via een beslissing van de Raad van State alsnog groen licht te krijgen voor de bouw van minimaal zeventig woningen na 2005 in het Oosterkwartier.

Gedeputeerde Staten van Groningen stemden wel in met de bouw van 130 huizen tot 2005 in het Oosterkwartier, maar onthielden goedkeuring aan de bouw van nog eens 70 tot 85 woningen na dat jaar.

Volgens raadsman Haccou van de gemeente Winschoten dreigt het hele bouwplan financieel onhaalbaar te worden als het sein niet op groen gaat voor de laatste fase. De woordvoerder van de provincie betoogde daarentegen dat Winschoten de enige gemeente is die dwarsligt. “Er is veel leegstand in Winschoten en er dreigen steeds meer mensen naar Drenthe te vertrekken, omdat het leefklimaat in de bestaande wijken achteruit gaat. Daarom wil de provincie dat Winschoten eerst aandacht besteedt aan de leegstand via nieuwbouw of renovaties in de bestaande wijken. Winschoten mag trouwens al relatief veel bouwen. Andere gemeenten, zoals Scheemda, mogen als gevolg van die keus alleen een woning bouwen als er een bestaande woning wordt gesloopt. Het is dan zuur dat juist Winschoten naar de Raad van State stapt”, vond beleidsmedewerker H. Hanssen van de provincie Groningen.

Raad van State-rechter dr. D. Dolman vroeg zich af of er overleg is tussen de provincies Groningen en Drenthe over de migratie vanuit Oost-Groningen. “Als de twee provincies dit niet kunnen opolossen, is er voor de politiek weer een argument om deze provincies samen te voegen.

De Raad van State doet over zes weken uitspraak.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels