nieuws

Pronk pakt gebruik zakenauto hard aan

bouwbreed Premium

den haag – Binnen het kabinet wordt gesproken over het zwaarder belasten van de auto om het milieu te sparen. Minister Pronk (milieu) heeft een aantal voorstellen waarover de meest betrokken bewindslieden nu overleggen. Pronk wil de auto van de zaak aanpakken door het bedrag – opgevoerd voor de inkomstenbelasting – te verhogen. Bij een eigen auto moet de belastingvrije vergoeding per kilometer omlaag. Ook de fiscale vergoeding voor woon-werkverkeer per auto staat op de tocht.

De bewindslieden van VROM, Verkeer en Waterstaat, Economische Zaken en Financien overleggen ook over een motorrijtuigenbelasting, waarvan de hoogte afhangt van de vervuiling die de auto veroorzaakt.

Stichting Bovag-Rai gelooft niet in een reductie van koolstofdioxide, zoals Pronk zich voorstelt. Het probleem dient bij de bron te worden aangepakt door bijvoorbeeld zuiniger auto’s te bouwen.

De bewindsman ziet overigens ook een reductie van schadelijke uitlaatgassen in het verlagen van de maximum snelheid op rijkswegen tot honderd kilometer. (anp)

Reageer op dit artikel