nieuws

Pleidooi voor ponsweerstand in norm

bouwbreed Premium

roermond – Rockwool Lapinus BV, fabrikant van isolatieplaten van minerale wol, pleit voor het gebruik van de ponsweerstand in de norm voor dakplaten. De ponsweerstand zegt meer over de beloopbaarheid en verwerkbaarheid dan de drukweerstand, vindt Rockwool.

Momenteel wordt nog uitgegaan van de drukweerstand. Die wordt gemeten over een oppervlak van 300 bij 300 millimeter. De meeste materialen voldoen aan de constructieve eis, dat een gelijkmatig verdeelde druk van 65 kN per vierkante millimeter (65 kPa) geen blijvende schade mag opleveren.

Volgens Rockwool zijn beschadigingen door overschrijding van de ponsweerstand door een puntbelasting meer maatgevend. De ponsweerstand wordt gemeten over een cirkelvormig oppervlak met een diameter van 80 millimeter. Het gaat erom, dat het isolatiemateriaal de druk goed spreidt over het oppervlak.

Gebeurt dat niet, dan treedt blijvende schade op, bij harde en brosse isolatiematerialen door breuk en bij flexibele materialen door onherstelbare deuken. De volumieke massa en de orientatie van de vezels bepalen de ponsweerstand.

De drukvastheid van dakplaten wordt nu nog uitgedrukt volgens de classificatie van de UEAtc, een organisatie van Europese certificeringsinstellingen. Er wordt echter gewerkt aan een testnorm, de EN 12430, die beschrijft hoe de ponsweerstand moet worden vastgesteld.

Dual density

Rockwool heeft een gepatenteerde techniek ontwikkeld voor de productie van dakisolatieplaten met twee lagen. De vezels in de bovenste laag zijn anders georienteerd en steviger geperst dan die van de onderste laag. Daardoor zijn deze zogenaamde ‘dual density’-dakplaten beter bestand tegen ponsweerstand dan traditionele platen van minerale wol.

De Taurox ‘dual density’-platen van Rockwool lopen geen schade op door de belastingen, die optreden tijdens het plaatsen en onderhouden van het dak. Hoewel de drukvastheid niet groter is dan van ‘massieve’ platen, zijn ‘dual density’-platen beter beloopbaar. Schoenzolen en omvallende glasfessen of dakrollen zorgen voor een tijdelijke puntbelasting. Een plaat met een grote ponsweerstand kan daar goed tegen. De drukweerstand zegt niet veel over deze eigenschap. Hij is alleen geschikt voor het bepalen van de mechanische belastbaarheid over een groot oppervlak. Het voordeel van ‘dual density’-platen komt in de classificatie van de UEAtc niet tot uitdrukking.

Reageer op dit artikel