nieuws

Philipp Holzmann noteert weer winst

bouwbreed

frankfurt – De aan het wankelen geraakte Frankfurter bouwreus Philipp Holzmann is weer uit de rode cijfers. Het concern verwacht voor 1999 een lichte winst.

Vorig jaar herfst nog dacht directeur Heinrich Binder al over 1998 een klein positief resultaat te boeken, na de 336 miljoen verlies in 1997. Meer dan quitte spelen zat echter voor de Frankfurters niet in het vat.

De bouwprestatie van Holzmann daalde vorig jaar met negen procent tot 13,3 miljard gulden. De inkrimping richtte zich vooral in het binnenland waar de activiteiten met 16,6 procent daalden tot een waarde van 7,5 miljard gulden.

In het buitenland groeide de bouwprestatie met 5,2 procent tot 5,7 miljard gulden. Succes heeft Holzmann vooral in de Verenigde Staten waar de bouwprestatie met achttien procent toenam tot 3,6 miljard gulden.

Vorig jaar werd begonnen met projecten ter waarde van 12,8 miljard gulden. Het buitenlands aandeel na en m toe tot 47,1 procent. In Duitsland zag Holzmann de opdrachten met 2,9 procent teruglopen tot 6,7 miljard terwijl het buitenland juist een groei van 3,8 procent tot 6,1 miljard gulden liet zien.

De orderportefeuille liep vorig jaar met 8,9 procent terug tot 12,8 miljard gulden. Het buitenlands aandeel groeide tot 57,3 procent. Zowel in binnen- als buitenland namen de in portefeuille genomen werkzaamheden af. In het buitenland kwam dat vooral door het afstoten van verliesgevende activiteiten in Thailand en Frankrijk.

Het aantal werknemers van Philipp Holzmann nam vorig jaar met tien procent af tot ruim 29.600, waarbij de grootste klappen vielen in Duitsland, Frankrijk en Thailand. In de Verenigde Staten daarentegen steeg het aantal medewerkers van Holzmann met 22,7 procent tot ruim 9.400.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels