nieuws

Paraboolduin mag weer aan de wandel

bouwbreed Premium

zandvoort – Na meer dan een eeuw angstvallig te zijn vastgehouden met helmgras, mag een duin in de Kennemerduinen weer aan de wandel. Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland helpt de natuur een handje door de humuslaag compleet af te graven.

Door nieuwe zuiveringstechnieken zijn de duinen steeds minder noodzakelijk bij de productie van drinkwater. Die ontwikkeling stelt Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland in staat om meer van haar grondgebied aan de natuur terug te geven. Zoals een duin ten noorden van Zandvoort in natuurgebied de Kennemerduinen. Dat mag weer naar hartenlust verstuiven en aldoende langzaam door het landschap wandelen.

Het gaat om een paraboolduin op bijna twee kilometer afstand van de kust. Het experiment heeft dus geen gevolgen voor de kwaliteit van de zeewering. Nelis Infra uit halfweg is momenteel druk doende het twaalf hectare grote duin met ingesloten vallei af te graven. De humeuze laag, globaal een halve meter dik, moet eraf. Nelis gebruikt de 60.000 kubieke meter zand die daarbij vrijkomt voor de aanleg van een geluidwal voor het circuit van Zandvoort.

Vijf meter

Het hoefijzer- of paraboolvormige duin valt daardoor ten prooi aan wind. Aan loefzijde wordt zand afgeblazen, dat achter de kop van het duin in de luwte weer neerdwarrelt. Projectleider Leon Terlouw van PWN verwacht dat het duin op die manier maximaal zo’n vijf meter per jaar in noordoostelijke richting zal verschuiven. Op zijn vroegst over honderd jaar stuit het duin op een stuk openbare weg.

“Maar misschien loopt het ook wel niet zo’n vaart”, aldus Terlouw. “Regenwater is vandaag de dag veel voedingsrijker dan een eeuw geleden, dus misschien groeit er daardoor wel veel te veel op het zand, waardoor het minder snel verstuift.” Het is de bedoeling dat door het experiment bedreigde plantensoorten als parnassia en drieguldenkruid weer een kans krijgen. Daarvoor moest wel eerst een bosje Corsicaanse dennen op de top van het duin wijken.

In Europa zijn vrijwel alle paraboolduinen door aanplant vastgelegd. Alleen in Engeland en Noord-Frankrijk bestaan nog een paar actieve paraboolduinen.

Reageer op dit artikel