nieuws

‘Nederland als dienstingang Europa’

bouwbreed

utrecht – Nederland loopt het gevaar zichzelf te degraderen van Gateway to Europe tot dienstingang. Tenzij overheid en bedrijfsleven nog dit jaar ondubbelzinnige keuzes maken over investeringen in de ruimtelijke ontwikkeling van ons land. Eurocorridors spelen daarbij de hoofdrol.

Volgens de vastgoedbank FGH Bank dringt de tijd, want “de strijd om de krenten in de Europese pap is al in volle gang”, terwijl het een goed Nederlandse gebruik is de kool en de geit te sparen.

FGH Bank houdt zijn pleidooi in het gisteren verschenen jaarlijkse Vastgoedbericht, dat deze keer de titel ‘kiezen of verliezen’ meekreeg.

Op de vastgoedmarkt zal de Randstad de concurrentie aan moeten met gebieden als Londen, Parijs, Frankfurt en de Belgische stedendriehoek. En Twente moet er bijvoorbeeld rekening mee houden dat behalve in aangrenzende provincies ook alternatieven zijn in Duitsland, Belgie en Noord-Frankrijk.

De bank vindt de selectie van een beperkt aantal corridors van cruciaal belang. Voor Nederland is namelijk de aansluiting op de verbindingsroutes – die de grote metropolitaanse gebieden in Europa verbinden – onmisbaar.

De gedachten van de FVG Bank gaan vooral uit naar de corridors Amsterdam-Brussel-Parijs en Rotterdam-Rijn-Ruhr-Mainz-Stuttgart-Munchen. In die corridors moet selectief worden geinvesteerd, want daarin ziet de FGH Bank meer heil dan in een spreiding van investeringen.

Een snelle selectie is daarbij geboden, omdat daar nu nog de ruimte voor is.

Topkwaliteit

Parallel aan het pleidooi voor een gebiedsgerichte ontwikkeling, wijst de vastgoedbank op het belang van de kwaliteit van de vastgoedmarkt. Nu kan de Randstad de toets der vergelijking met Londen, Parijs en Frankfurt nog niet doorstaan. Topkwaliteit kent Nederland namelijk nog niet.

Maar niet alleen een uitmuntende kwaliteit van het vastgoed is van belang. Dat is immers niets waard als er in de gemakkelijk bereikbare omgeving geen hoogwaardige voorzieningen zijn voor wonen, winkelen en recreeren, doceert de bank.

De Nederlandse vastgoedmarkt presteerde vorig jaar volgens het Vastgoedbericht overigens goed door de buitengewoon gunstige economische ontwikkelingen. De meer gematigde verwachtingen voor dit jaar zullen volgens de FGH Bank echter snel zichtbaar worden op de vastgoedmarkt.

Reageer op dit artikel