nieuws

Jeugd verzint plan voor habbekrats

bouwbreed Premium

utrecht – De conclusie is duidelijk: jongeren tonen zich totaal niet geinteresseerd in cultureel erfgoed. Althans, niet in de betekenis die de provincie eraan geeft: historische vondsten, beeldbepalende panden of waardevolle architectuur.

Het bedrag van vijfduizend gulden dat de provincie Utrecht had uitgeloofd voor het best uitvoerbare plan op het gebied van cultuur en cultureel erfgoed, gaat dan ook niet naar de bouwwereld. Wat kan het de jongeren schelen dat de resten van een Romeinse weg en schip onder een school in Vleuten-de Meern liggen, kasteel Haarzuilens door zijn fundering zakt, of ontwerpen van de architect Rietveld ten prooi vallen aan de sloophamer.

Die desinteresse trad overduidelijk aan het licht toen 42 eindexamenkandidaten havo/vwo voor een dag Provinciale Staten speelden. Ze kregen een dag de tijd een plan te verzinnen, te toetsen, te onderbouwen, te begroten en tenslotte te presenteren. Het idee mocht niet duurder zijn dan vijfduizend gulden. Het winnende plan voert de provincie daadwerkelijk uit.

Cultureel erfgoed mag aardig zijn om over te beschikken, de overheid wint er evenwel niet de jeugd mee. Historie staat ver af van de belevingswereld van jongeren. Het gelegenheids-provinciebestuur geeft er geen cent voor uit.

Nu was er ook niet veel armslag. Stel dat een groepje de vijfduizend gulden had besteed aan het behoud van cultureel erfgoed, het geld zou al zijn verdampt voordat de eerste Romeinse steen was afgestoft.

Het klinkt wat paradoxaal dat juist de overheid de opdracht verbindt aan zo’n krap budget en kort tijdbestek. Van een goed voorbeeld moesten de scholieren het niet hebben.

Aan de andere kant bleek het een aardig idee het ‘zwarte schaap’ onder de overheden te promoten. Want waar de lokale overheden en rijksoverheid zich kunnen wentelen in herkenning, opereert de provincie in een grijs bestuursgebied.

Op pagina 3: Gebouwen renoveren kost te veel geld.

Reageer op dit artikel