nieuws

‘Het is een medium en dat is toevallig golfen’

bouwbreed

emst – Networkmarketing is de officiele benaming. Ex-bedrijfsmakelaar Wil Jager (55), organisator van het Nederlands Vastgoed Golf Toernooi, omschrijft het liever als ‘een medium en dat is toevallig golfen’.

Hoe het ook wordt genoemd, feit is dat een dagje golfen uiterst effectief kan zijn: contacten worden uitgebreid of verbeterd en gezamenlijke projecten ontstaan. Oftewel, hoe ver een balletje kan rollen in het vastgoed lobby-circuit.

Tien jaar geleden werd Wil Jager een golfclinic aangeboden door een relatie binnen het vastgoed. “Ik vond het altijd een kouwe kak sport. Maar zowel de golf als de ‘after-golf’ bleken reuze gezellig en we besloten het met een groepje te herhalen. Het bleek het begin te zijn van een gerespecteerde golfclub, bestaande uit mensen van de vastgoedmarkt.

Door de overweldigende belangstelling moest besloten worden tot een branchemix. Jager: “Aanvankelijk waren er te veel bedrijfsmakelaars en ontwikkelaars/bouwers en te weinig beleggers, notarissen en architecten. Die branchemix is nu in evenwicht. De golfers mogen relaties als gastspelers uitnodigen.

Spijbelgevoel

De leden zagen al snel hoe effectief zo’n dagje golfen kon zijn. Ze leren belangrijke zakenrelaties kennen, die ze anders niet zo snel hadden ontmoet. “Vroeger had ik bij een dagje golfen een soort spijbelgevoel, nu beschouw ik een golfdag als uiterst productief.” zegt Henk van Dijck, bedrijfsmakelaar bij Nassau Bedrijfshuisvesting te Zeist.

De vereniging hanteert een selectief deelnamebeleid, om te voorkomen dat er vijf bedrijfsmakelaars uit een regio zitten.

Deelnemer Pieter van den Akker, hoofd commerciele zaken bij Ballast Nedam: “Voor mij is het golfen een stukje kruisbestuiving. Binnen het vastgoed mag het golftoernooi gerust een unicum genoemd worden.”

Geen sportvereniging zonder regels. Ook bij het Nederlands Vastgoed Golf Toernooi nauwlettend. Wil Jager: “Geen vaste vriendengroepen. Wij stellen de groepjes samen zodat de leden vaker circuleren. Ook worden deelnemers geroyeerd als ze drie keer niet zijn gekomen. Verder moeten we ervoor waken dat we niet teveel grijze duiven krijgen. Mensen die opstappen komen er niet meer in. Jongeren hebben bij ons een voorsprong. Ze moeten wel hun sporen verdiend hebben in het onroerend goed en ze moeten natuurlijk op de eerste plaats aardig zijn.”

Het selecteren van de banen noemt Jager geen sinecure. “We beginnen in maart in Nunspeet. Daar ligt een zandbaan die ook bij nat weer open is. Voor het overige selecteer ik vijf banen over het jaar verspreid. Je moet rekening houden met de kledingvoorschriften: bij de een mag een spijkerbroek wel, bij de ander niet. We passen niet bij arrogante clubs. Een goede accommodatie is ook noodzakelijk. Kortom: het is een hele organisatie.”

Houdt Jager daar zelf financieel iets aan over? “Niet direct in klare munt. Wel indirect in de vorm van relaties die belangrijk voor mij zijn.”

Beslissers

Krachtig vat Wil Jager samen: “Het Nederlands Vastgoed Golf Toernooi is een commerciele club die geld aan elkaar probeert te verdienen. Daar hebben we doelbewust naar gestreefd, ze moeten wat aan elkaar hebben. Het moeten beslissers zijn van een bepaald niveau. We hebben een unieke club in Nederland die in dezelfde branche zaken doet, lol heeft en communiceert. Golf heeft het mogelijk gemaakt om dit te doen. De contacten die zo ontstaan, maak je op een receptie niet. Het golfen zie ik als een medium. De organisatie als een concept. Het is het soort concept dat geschikt is om op iedere willekeurige bedrijfstak toe te passen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels