nieuws

Gezondheid van een op de vier bouwvakkers in de gevarenzone

bouwbreed

groningen – De gezondheid van een op de vier werknemers in de bouw verkeert op dit moment in de gevarenzone. Als de werkdruk niet vermindert, is de kans groot dat ze binnenkort uitvallen door ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Dat concludeert de J. Schellekens van de Rijksuniversiteit Groningen die in opdracht van de Bouw- en Houtbond FNV een onderzoek uitvoerde onder meer dan drieduizend werknemers in de bouw.

De verontrustende conclusies gelden niet alleen bouwvakkers, maar ook de uitvoerders en ander stafpersoneel, werknemers in de hout- en meubelindustrie en medewerkers van woningcorporaties. Schellekens ondervond dat in al deze sectoren de werkdruk hoger is dan het gemiddelde van de totale werkende bevolking.

Vooral bij bouwvakkers en kantoorpersoneel in de bouw leidt dat tot forse klachten: ze moeten teveel doen onder een te hoge tijdsdruk. Dat uit zich onder meer in chronische vermoeidheid en het gevoel opgebrand te raken.

Werkweken van meer dan vijftig uur bij uitvoerders zijn bepaald geen uitzondering. Bouwvakkers besteden per week gemiddeld 48,5 uur aan hun werk, inclusief overwerk en reistijd. Als dat wordt gecombineerd met de zware lichamelijke belasting, onvoldoende afwisseling op het werk en onvoldoende inspraak is een meervoudige belasting het gevolg. En dat leidt tot ziekte of arbeidsongeschiktheid als er geen maatregelen worden genomen. Bovendien ontstaan meer ongelukken en fouten, aldus de onderzoeker.

Ook bij woningcorporaties is de werkdruk groter dan het gemiddelde. De lichamelijke belasting van het personeel is weliswaar minder, maar daar staat volgens Schellekens een hogere emotionele belasting tegenover.

In de hout- en meubelindustrie meldt dertig tot veertig procent extreem hoge werkdrukklachten.

De Bouw- en Houtbond FNV zegt geschrokken te zijn van de uitkomsten van het onderzoek en wil in verschillende sectoren een werkdrukcampagne starten. Een nadere reactie wil de bond pas geven op een persconferentie die volgende week woensdag wordt gehouden.

Reageer op dit artikel