nieuws

Een grote zonneboiler voor warm water in acht flats

bouwbreed

den haag – Een grote boiler voor het hele portiek. Dat kan wel eens de manier zijn om bewoners van naoorlogse portiekflats aan de zonneboiler te krijgen.

De woningen zijn vaak klein, waardoor elke vierkante meter ruimteverlies op verzet stuit. Met een gezamenlijke boiler voor het portiek treedt dat ruimteverlies niet op, terwijl de bewoner wel zonne-energie gebruikt.

Het proefproject is al van start. De Algemene Woningbouwvereniging in Den Haag plaatste een grote zonneboiler in een van de onlangs gerenoveerde portieken in de wijk Mariahoeve. De 1500 literboiler bevoorraadt acht woningen.

Hoog rendement

Dat betekent relatief veel water per woning, want boilers van tachtig tot honderd liter per woning zijn normaal. Adviesbureau W/E in Gouda verwacht dan ook een hoog rendement. Waar een zonneboiler meestal 45 procent van het warme water levert, verwacht G. Donze van W/E hier 60 procent uit de boiler te kunnen halen. Metingen gedurende een jaar gaan uitwijzen hoe hoog dat percentage werkelijk is.

Optimaliseren

De energie wordt geleverd door 16,5 vierkante meter zonnecollector op het dak. Vanuit de boiler onder het dak gaat het water door goed geisoleerde leidingen naar de woningen. Daar wordt het zo nodig naverwarmd met een combiketel. Door het water pas in de woning na te verwarmen – en niet in de boiler – haalt W/E het hoogst mogelijk rendement.

Verder wilde W/E steeds het warmste water uit de boiler gebruiken en voorkomen dat het koude water in de boiler met het warme mengt. Warmte stijgt namelijk op, bij water net zo goed als bij lucht. De tapkraan naar de woningen zit dus hoog in de boiler.

Inlaatplek

Voor het water dat uit de woning terugkomt, is een goede inlaatplek moeilijker te bedenken. Wanneer de bewoner veel water gebruikt, komt namelijk veel koud water terug; wanneer weinig water is gebruikt, komt weinig warm water terug. Donze plaatste de leiding op de halve hoogte van de boiler. Daar zit ongeveer de grens tussen het warme en het koude deel. Door de leiding naar beneden te laten wijzen, gaat de grote koude stroom daarheen. Het warme stroompje is echter zo klein dat het toch opstijgt.

Het koude water onderuit de boiler wordt ter verwarming langs de collectoren geleid.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels