nieuws

Computer zoekt in New Jersey een parkeerplekje

bouwbreed Premium

new jersey – Automobilisten in de stad Hoboken in New Jersey, kunnen binnen afzienbare tijd hun auto’s stallen in een volledig automatische garage. Een parkeerplek zoeken is er niet meer bij. Dat doet de computer.

De stad sloot een contract met Robotic Parking voor de bouw van een garage waar auto’s met behulp van computers automatisch geparkeerd worden. De garage kost twaalf miljoen gulden en moet eind van dit jaar klaar zijn.

Er is plaats voor 324 auto’s. De klant hoeft de auto alleen maar binnen te rijden op een soort ontvangplaats en een identificatiekaart in een gleuf steken. Een computer vervoert de auto dan zonder menselijke tussenkomst naar een plek in het zeventien meter hoge gebouw via een systeem van rails, liften en palletten.

Trappenhuizen

Dit is het eerste project voor Robotic Parking, dat in 1994 is opgezet. Directeur Haag zegt dat automatisch parkeren op zichzelf niets nieuws is, dergelijke systemen worden al lang in Europa gebruikt. Maar in de VS was er tot nu toe weinig vraag naar, omdat er in de meeste steden veel meer ruimte is dan in de gemiddelde Europese stad. De tijd begint echter rijp te worden voor automatische parkeersystemen in een aantal grotere steden in Amerika. Een automatische garage is een oplossing, omdat ze minder ruimte nodig heeft om meer auto’s te stallen. Er hoeven bijvoorbeeld geen op- of afritten of trappenhuizen gebouwd te worden. Bovendien kunnen auto’s dichter op elkaar staan.

Doolhof

Parkeerders vinden het systeem aantrekkelijk, omdat ze niet zelf door het doolhof hoeven te rijden. Ze weten hun auto veilig beschermd, omdat de garage in Hoboken wordt voorzien van een aantal veiligheidsmaatregelen.

Er komen reservecomputers, sensoren die de auto’s in de gaten houden en het systeem in geval van nood stilzetten. De sensoren reageren ook als een ongewone beweging in een auto wordt geconstateerd van bijvoorbeeld een vergeten kind of hond.

De garage krijgt bovendien een fotosysteem ten behoeve van bewijsmateriaal in geval van klachten of beschadiging. De foto’s zijn ook handig als mensen hun parkeercode zijn vergeten. Een parkeerwacht kan hun beschrijving van de auto toetsen aan de de hand van foto’s.

Directeur Haag van Robotic Parking ziet een gouden toekomst voor zijn bedrijf.

Reageer op dit artikel