nieuws

Bouwstop Sperrwerk treft niet alleen Duitse bouw, maar ook staalbedrijf Hollandia

bouwbreed

emden – Het stilleggen van de bouw van de stormvloedkering in de Duitse Eems, het Ems Sperrwerk, heeft niet alleen gevolgen voor de Duitse bouwpartners. Ook het Nederlandse staalbedrijf Hollandia in Krimpen aan de IJssel had inmiddels een verdrag gesloten met opdrachtgever Bezirksregierung Weser-Ems.

Dit verdrag omvatte de opdracht van 4,5 duizend ton staal, betreffende de productie van de stalen hefdeuren, de binnenscheepvaartopening en de hoofdscheepvaartopening in samenwerking met het Duitse staalbedrijf Lavis in Afschaffenburg.

“Sinds vorig jaar zijn we al bezig met de voorbereidingen, het ontwerp en reken- en tekenwerk van de stalen onderdelen voor de doorvaartopeningen”, vertelt projectleider Adrie Bouter van Hollandia.

Op 28 november vorig jaar werd echter de bouwstop ingesteld. Bouter: “De opdrachtgever verkeerde toen nog in de veronderstelling dat dit een tijdelijke regeling zou zijn en binnen afzienbare tijd de bouw hervat zou worden. Op 1 december kregen wij de opdracht nog zeker een half jaar door te gaan met alle voorbereidingen”.

Nu ook de rechter van het Oberverwaltungsgericht in Luneburg heeft bepaald dat de bouw van de stormvloedkering terecht is stilgelegd, zal er volgens Bouter van een productie voorlopig geen sprake meer zijn.

Productieplanning

Tot nu toe had Hollandia in de productieplanning nog steeds rekening gehouden met de fabricage van de stalen onderdelen voor het Duitse Sperrwerk.

Niet bekend

Bouter denkt zelf dat de afhandeling van alle procedures zoals het er nu voor staat nog zeker een jaar in beslag zal nemen. Of er uberhaupt nog een stormvloedkering in de Duitse Eems komt, durft de projectleider van Hollandia niet te zeggen.

Op 17 september vorig jaar werd onder grote belangstelling de eerste paal geslagen door bondskanselier Gerhard Schroder, toen nog minister-president van de deelstaat Neder-Saksen. Hoewel er vooral bij milieuorganisaties grote vraagtekens waren, omtrent de noodzaak van dit Sperrwerk, hadden zowel opdrachtgever Bezirksregierung Weser-Ems als de toenmalige deelstaatpresident alle vertrouwen in de doorgang van het project.

Tot op heden zijn op de bouwplaats in het plaatsje Gandersum nabij Emden alleen nog maar de damwanden geplaatst totdat eind november vorig jaar de bouwstop werd ingesteld.

Deze damwanden kunnen in principe zonder verdere gevolgen worden verwijderd.

‘Van productie zal voorlopig geen sprake zijn’

Reageer op dit artikel