nieuws

Baggerboys kunnen sleephopperen oefenen

bouwbreed

west-terschelling – “Probeer maar eens met een sleephopperzuiger in golven en stroming een sleuf te graven met een tolerantie van 20 centimeter op een diepte van 100 meter.” Volgens de voorzitter van de Vereniging van Waterbouwers (VBKO) Warry Lubberhuizen, kan dat nu perfect worden getraind op Terschelling. Minister Netelenbos bracht de nieuwe simulator-faciliteit officieel in de vaart.

Het Maritiem Simulator Trainingscentrum (MSTC) op Terschelling telt twee volledige scheepsbruggen. Een met 360 gr. C. zicht en een met 225 gr. C.. De eerste heeft alle faciliteiten om mensen te leren met een sleephopperzuiger om te gaan. De tweede heeft specifieke apparatuur om het gebruik van zogenoemde dynamic positioning en dynamic tracking te trainen. Met behulp daarvan kan precies gebeuren wat Lubberhuizen wil: de sleuf graven op exact de juiste plaats.

De baggerboys, zoals Netelenbos ze liefkozend betitelt, zijn dan ook blij met de nieuwste faciliteiten op het Maritiem Instituut Willem Barentsz. “Je gaat nu eenmaal niet oefenen met die dure schepen van ons”, legt Lubberhuizen uit. Niet eens zozeer vanwege het veiligheidsrisico, meer nog vanwege de kosten. Een weekje werken met de huidige generatie sleephopperzuigers met een inhoud van 23.000 kuub kost al gauw een miljoen.

Niet voor niets hebben de waterbouwers 1,25 miljoen geinvesteerd in het MSTC. Ook hebben zij een contract gesloten over het gebruik van de simulator. Daarbij gaat het niet alleen om de opleiding van maritieme officieren voor de baggersector, maar ook over ‘on-the-job’ simulatortraining.

Bibliotheek

In de computers van de simulator kan in principe elke haven ter wereld ingevoerd worden, waarna de bemanning op de brug alle handelingen kan uitvoeren om de hopperzuiger veilig te varen en laten werken. Komen zij in de echte haven, dan is die niet langer volledig onbekend. “We gaan werken aan een uitgebreide bibliotheek van havens en wateren waar gewerkt moet worden”, zegt secretaris opleidingen Simon Hoek van de VBKO.

Levensecht lijkt de simulator wel, zoals enkele bezoekers aan den lijve hebben mogen constateren. Op de 360 gr. C.-brug loodsten enkele studenten een tanker de haven van IJmuiden in. Een behoorlijke deining stond dwars op het schip.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels