nieuws

Aanpikkelateur

bouwbreed

Bouwen blijft, ondanks de industrialisatie, mensenwerk. De Rotterdamse fotograaf Ries van Wendel de Joode volgt vanuit de bouwput tot het hoogste punt, de bouw van de Millenniumtoren in Rotterdam. De Bouwcombinatie Weena Toren, bestaande uit Ballast Nedam IGB en Bam Bredero Bouw, levert midden 2000 deze ruim 150 meter hoge toren in het centrum van de Maasstad op.

Sjaak Weijermans (53): “Het aanslaan van de last heet nu eenmaal aanpikkelateur. Mooi woord he. Met mijn portofoon, die op mijn buik hangt, geef ik de machinist boven in de torenkraan aanwijzingen. Uitkatten, inkatten, zwenken en alles vrij zijn commando’s die ik gebruik. Met de machinist vorm ik een twee-eenheid. Hij is geheel afhankelijk van mij. Ik ben zijn ogen en oren op de werkvloer. Op het eind van het project zit hij namelijk op 155 meter.

Ik ben opgeleid voor machinist, dus ik voel hoe het werkt daar bovenin. Ik werk ook als kraanmachinist. Je moet toch weten hoe een last beweegt als hij van de wagen wordt getild. Zo weet je dus dat je nooit onder de last moet lopen en de hijslast goed moet vastmaken.”

Reageer op dit artikel