nieuws

Weigeren uitbreiding mergelgroeve redelijk

bouwbreed

den haag – Gedeputeerde Staten van Limburg hebben in augustus 1996 terecht geweigerd de BV Grondbezit Bemelen vergunning te verlenen de mergelgroeve ’t Rooth met 48 hectare uit te breiden. Dat vindt de Raad van State. GS oordeelden destijds dat de groeve in tien jaar moest worden afgebouwd en dat nog vergunning verleend zou kunnen worden voor een uitbreiding met maximaal 17 hectare.

De groeve ligt op het plateau van Margraten en grenst aan de oostzijde aan het buurtschap ’t Rooth. Bij eerdere uitbreidingen sneuvelde een deel van de bebouwing van het buurtschap.

Volgens de BV Grondbezit zijn in het verleden toezeggingen gedaan door diverse overheden dat de groeve met nog eens 50 hectare kon worden uitgebreid. De weigering van GS om daarvoor vergunning te verlenen, zou in strijd zijn met die toezeggingen, en dus met het algemeen geldende vertrouwensbeginsel. De Raad van State vindt echter dat de toezeggingen helemaal niet zo spijkerhard zijn geweest en dat de overheden altijd wel een slag om de arm hebben gehouden.

Uit landbouwkundig oogpunt achtten GS in 1996 een uitbreiding ongewenst. Ook wilden de provinciale bestuurders ’t Rooth verdere aanvallen besparen. De Raad van State vindt dat niet onredelijk, evenmin als de beoogde afbouwperiode van tien jaar.

De provincie gaat er overigens van uit dat de jaarlijks in Nederland benodigde 1,2 miljoen ton kalksteen steeds meer zal worden geimporteerd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels