nieuws

Verzet steigerbouwers tegen cao-voorstellen bouwbond

bouwbreed Premium

nijkerk – Het ziet er niet naar uit dat dit jaar een branche-cao voor steigerbouwers kan worden afgesloten. De Vereniging van Steiger- en Hoogwerkbedrijven (VSB) zou dat wel willen, maar zij noemt de voorstellen van de bouwbond FNV verbijsterend’. Deze zouden leiden tot een cao-plus’.

De steigerbouwers vallen nu nog onder de bouw-cao. Zowel de werkgevers als de bouwbond willen daar wel verandering in brengen. Maar de beide organisaties liggen wat hun ideeen betreft ver uit elkaar.

In de eerste plaats vindt de VSB eigenlijk dat de bouwbond niet weet waar hij het over heeft. De voorstellen van de bond betreffen alle bij de vereniging aangesloten bedrijven. Maar de bond gaat voorbij aan het feit dat slechts de leden van de sectie staal aan het overleg voor de branche-cao kunnen aanschuiven. De andere sectie, hoogwerk, verenigt fabrikanten, handelaren en leveranciers van aluminium ladders, hangbruggen etc. Werknemers in die sector worden niet volgens de bouw-cao gehonoreerd.

Bovendien karakteriseert de VSB de voorstellen van de bond als ”verbijsterend”. De VSB wil het verschil tussen de metaal-cao, die wordt toegepast door isoleerders die ook wel wat steigerwerk verrichtten, en de bouw-cao verkleinen. Wat betreft loonkosten ligt de bouw-cao zeker tien procent hoger.

Extra’s

In plaats daarvan probeert de bouwbond volgens VSB via een branche-cao voor steigerbouwers vooral extra leuke dingen’ voor deze beroepsgroep te krijgen. Het gaat bijvoorbeeld om een prestatietoeslag met een beoordelingssysteem, op grond waarvan de toeslag bovenop het garantie-uurloon komt. Een toeslag die volgens de bond kan varieren van 3 tot 20 procent.

Bovendien ligt er de wens van de bond het vastgestelde loon van leermeesters of begeleidende vaklieden te verhogen met 83,60 gulden respectievelijk 53,60 gulden bruto per week.

Wordt in besloten ruimten of in de industrie gewerkt, dan zou een toeslag van 22 gulden per week moeten gaan gelden.

De steigerbouwers voelen niets voor een cao-plus’ zoals de voorstellen worden genoemd en hebben dat de bouwbond FNV ook al laten weten.

Conga

Van onderhandelingen zou sowieso niets terecht zijn gekomen, omdat de steigerbouwers alleen willen praten als hun overkoepelende organisatie Conga (van de gespecialiseerde aannemers) mag meepraten over de bouw-cao. Het AVBB heeft dat tot nu toe tegengehouden.

De bouwbond op zijn beurt heeft gedreigd te proberen zijn voorstellen in de bouw-cao verwerkt te krijgen als de steigerbouwers niet over een branche-cao willen praten. Als dat lukt en de cao bovendien algemeen verbindend wordt verklaard, gaan de steigerbouwers alsnog onder het juk van de bond door.

Reageer op dit artikel