nieuws

Verwoestende aardschok treft Colombiaans koffiegebied

bouwbreed Premium

armenia – Een zware aardbeving in Colombia heeft aan tenminste 2000 mensen het leven gekost. Vele duizenden raakten gewond. Van veel steden en dorpen resteren nog slechts puinhopen. De schade aan wegen en bruggen is niet zo groot dat zij geheel buiten gebruik zijn geraakt.

De ramp voltrok zich in de provincies Quindio, Caldas, Risaralda en Tolima, in het midden en westen van het land. De schade loopt in de miljarden. De zwaarst getroffen stad is Armenia, gelegen middenin het koffiegebied. De helft van de gebouwen in deze stad is verwoest, vele branden braken uit. Doordat ook het ziekenhuis is getroffen, moet medische hulp worden gegeven in het voetbalstadion, scholen en sportcentra. De stad, met bij een half miljoen inwoners, zit ook zonder water en elektriciteit. Communicatie is nauwelijks mogelijk, omdat ook de verbindingen zijn verbroken.

Ook in de stad Pereira, met ruim 500.000 inwoners, is de schade gigantisch. Het centrum van deze stad is grotendeels verwoest. Pereira werd vijf jaar geleden ook al getroffen door een zware aardbeving. De schade die deze beving aanrichtte, is nog maar net hersteld.

De beving, met kracht van 6 op de schaal van Richter, was voelbaar in de hoofdstad Bogota, zo’n 200 kilometer van het epicentrum verwijderd. Ook in de metropolen Medellin en Cali werd de schok gevoeld. In deze miljoenensteden ontstond grote paniek. Schade bleef hier echter uit.

Reddingswerkers proberen een man onder het puin vandaan te halen. Ook veel brandweerlieden in Armenia kwamen bij het reddingswerk om het leven.Foto: ANP

Reageer op dit artikel