nieuws

Vervaarlijk monstertransport door Wageningen

bouwbreed

wageningen – Kraanmachinisten en chauffeurs van het transportbedrijf Nederhoff uit Gouda hadden dinsdagavond in Wageningen aan kijkers geen gebrek. In de Wagenings haven bereidden zij het monstertransport van een veertig meter lange sleepwagen voor, die vanuit de haven naar het Maritiem Research Instituut Nederland (Marin) moest worden versleept.

Marin test scheepsmodellen op hun vaareigenschappen. Daartoe worden de scheepsmodellen via een sleepwagen door een waterbassin getrokken. Het research instituut laat Albouw BBM uit Breda een nieuwe treksleuf bouwen en voor die nieuwbouw is de sleepwagen bestemd.

Het vijf meter brede en vier meter hoge gevaarte heeft een overspanning van veertig meter en is gebouwd door Stork RMO uit Amsterdam. De sleepwagen kan met een snelheid van zes meter per seconde (20 kilometer per uur) over de randen van het bassin rijden en een scheepsmodel eenzelfde snelheid in het water geven. Bovendien beweegt de wagen tweedimensionaal, zodat de stuurbewegingen nagebootst kunnen worden.

Per schip is de sleepwagen van Stork in Amsterdam naar de Wageningse haven vervoerd. Daar stond transportmaatschappij Pels klaar om het vervoer over te nemen.

Met vierhonderd tons kranen is de sleepwagen op karren van Nederhoff getild, die op de kade paraat stonden. Daarna was het wachten tot tien uur ’s avonds om de tocht naar het nabijgelegen Maritiem Instituut te maken. Bottleneck in de route was het feit dat de ingang van Marin aan een door bomen omzoomde ventweg ligt. De hoek, die het transport zou moeten maken, om van de ventweg het Marinterrein op te draaien, was vele malen te klein. Daarom sloot de politie om tien uur de hoofdweg voor alle verkeer af. Zo kon de trailer met de sleepwagen op de hoofdweg ter hoogte van de ingang parkeren. Met een kraan werd het gevaarte vervolgens omhoog gehesen, over de bomen heen getild, negentig graden gedraaid en vervolgens door een tweede kraan overgepakt en op dolley’s gezet. Daarna konden de chauffeurs de sleepwagen het terrein oprijden.

Gisterochtend in alle vroegte is men begonnen aan de plaatsing van de sleepwagen in de nieuwe treksleuf van Marin.

Reageer op dit artikel