nieuws

Verboden bamboe redt levens

bouwbreed

armenia – Veel inwoners van het koffiegebied van Colombia hebben de zware aardbeving overleefd dankzij het gebruik van bamboe bij de bouw van hun huizen.

Toepassing van het materiaal is weliswaar allang verboden, maar in de praktijk wordt die maatregel veelvuldig ontdoken. Terecht, zo concluderen overlevenden van de ramp inmiddels. De Colombiaanse autoriteiten vrezen dat het dodental tot ver boven de 2000 zal stijgen.

Bamboe is in het verleden op grote schaal toegepast in de bouw. Het is niet alleen goedkoop (Colombia telt heel veel bamboerijke gebieden) maar ook sterk, niet zwaar en dus makkelijk te verwerken. Maar nog belangrijker is de flexibiliteit.

Gebouwen waarin bamboe is verwerkt, zijn daardoor goed bestand tegen aardbevingen die in Colombia nogal eens voorkomen. Na de tragedie in het koffiegebied gaan steeds meer stemmen op de regering te bewegen tot afschaffing van het verbod op toepassing van bamboe in de bouw.

Materieel

Reddingswerkers in het door een aardbeving zwaar getroffen koffiegebied van Colombia hebben ‘schreeuwend behoefte’ aan materieel om puin te ruimen. Aanvoer van machines vanuit het hele land komt nog steeds uiterst moeizaam op gang. De belangrijke weg tussen Bogota en de grotendeels vernielde stad Armenia is geblokkeerd vanwege aardverschuivingen.

Onder de doden zouden volgens de jongste berichten ook drie spelers van het nationale voetbalelftal van Argentinie zijn. Dat stond op het punt een vriendschappijke wedstrijd te spelen tegen een elftal van de provincie Quindio.

Het spiksplinternieuwe hotel in Armenia waarin de voetballers verbleven, stortte als een kaartenhuis in elkaar.

Opvallend is verder dat veel oudere huizen en gebouwen waarin bamboe als constructiemateriaal is gebruikt overeind zijn blijven staan.

De situatie in het rampgebied is erg gevaarlijk. Een zeer groot aantal geheel of gedeeltelijk ingestorte gebouwen is nog altijd ontoegangelijk voor reddingswerkers. De gebouwen kunnen slechts uitsluitend met behulp van materieel worden afgebroken.

Risico’s

Maar daaraan kleven grote risico’s, omdat onder het puin nog mensen kunnen liggen. De gebouwen worden momenteel eerst zorgvuldig met honden doorzocht op overlevenden. De aardbeving heeft niet alleen de steden Armenia en Pereira zwaar getroffen. Tientallen kleinere plaatsen en dorpjes in de bergen zijn grotendeels van de aardbodem verdwenen. In het gebied zijn meer dan een kwart miljoen mensen dakloos geraakt.

Op pagina 3: Niet aardbevingsbestendig.

Reageer op dit artikel