nieuws

Test met warmtepomp als vervanger van HR-ketel in bestaande woningen

bouwbreed Premium

haaren – Nefit Fasto, Enercom en de Gasunie zijn gisteren van start gegaan met de praktijktest van een gasgestookte warmtepomp. De pomp is vooral bedoeld als vervanging van de HR-ketel in de bestaande bouw en is 25 tot 40 procent energiezuiniger. Elektrische warmtepompen zijn alleen geschikt voor nieuwbouw, omdat het bestaande elektriciteitsnet de benodigde hoeveelheden stroom niet kan leveren.

De pompen zijn geinstalleerd in acht woningen van het Brabantse dorpje Haaren. Bedrijven en bewoners gaan de komende tijd meten aan de pomp om eventuele zwakke plekken op te sporen. Als het resultaat bevredigend is, moet de pomp – die nu nog bestaat uit twee grote zware dozen – worden gecomprimeerd tot een apparaat met acceptabele afmetingen, gewicht en prijs. Verder moet hij zonder verbouwingen op de plek kunnen worden gehangen van een HR-ketel.

Directeur Th. Hendriks van Nefit verwacht dat een warmtepomp maximaal het dubbele gaat kosten van een HR-ketel. Of de maximale energiebesparing van veertig procent ten opzichte van een HR-ketel wordt gehaald, moet de test uitwijzen. “In het lab halen we dat, maar in de praktijk kunnen de randvoorwaarden anders zijn. En het comfort van de bewoner moet er niet onder lijden.”

Want er is een tweede voordeel van deze pomp in vergelijking met de elektrische: hij is vrijwel geruisloos. “En dat is met duurzame oplossingen wel eens anders geweest”, zegt A. Kramps van het ministerie van VROM. “Misschien dat de vrije markt hier een goede invloed heeft.” Hij benadrukt verder dat het bedrijfsleven vooral door moet gaan met innoveren. “Daar streven wij met het stellen van een prestatie-eis als de energieprestatienorm ook naar: dat het bedrijfsleven actief naar oplossingen zoekt.”

Daarbij zal gas als het aan de betrokkenen ligt voorlopig een belangrijke rol vervullen. “Een bezuiniging van tien procent tot 2010 betekent dat er negentig procent overblijft dat uit fossiele bronnen moet komen”, zegt directeur Gas G. Lankhorst van Economische Zaken. “En in Nederland is dat bij uitstek gas. Laten we daar dan creatief mee omgaan.”

Ook directeur J. de Haas van Enercom benadrukt de rol van gas als ‘onmisbare brug’ naar duurzame energie. “97 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een gasaansluiting. Een warmtepomp als deze kan daar zonder verbouwingen op worden aangesloten. Dat maakt een energiebesparing van veertig procent voor iedereen eenvoudig te realiseren.” De Haas pleit er verder voor nieuwbouwwijken van gas te blijven voorzien. “Om de klant de keus te laten.”

Hendriks verwacht voor de warmtepompen echter niet veel van de nieuwbouwmarkt. “Die woningen zijn al zo energiezuinig dat een warmtepomp weinig meer toevoegt. Ik denk dat de echte bezuinigingen vanaf nu in de bestaande bouw moeten worden gezocht.”

Reageer op dit artikel