nieuws

Skanska maakt entree op Zwitserse markt

bouwbreed Premium

stockholm – Het Zweedse bouwconcern Skanska neemt een belang van zeventig procent in Karl Steiner Holding AG, de grootste onderneming op het gebied van bouwservice en projectontwikkeling in Zwitserland met een bouwvolume van 1,5 miljard gulden in 1997.

De twee ondernemingen hebben over de transactie een intentie-akkoord bereikt in afwachting van de invulling van een definitief contract. Buiten de handel blijft vastgoedmaatschappij Karl Steiner Immobilien AG en een belang van 22 procent in het Amerikaanse Turner Corp. Tot nu toe hadden de Zwitsers hierin een vijftig procentsbelang.

Skanska meent met de aankoop een sterke entree te kunnen maken op de Zwitserse markt. ”Steiner is een goed geconsolideerde onderneming met grote ontwikkelingsmogelijkheden en een uitstekende naam”, stelt concernchef Clase Bjork, die ervan uitgaat dat de sterke klantenbasis aanzienlijk zal gaan bijdragen aan de groei van Skanska. Steiners kracht ligt volgens Bjork behalve op het gebied van projectontwikkeling op dat van facility management en technische projectering en planning. Daarnaast is ook de positie op de markt voor zowel nieuwbouw als renovatie goed.

Skanska zelf is vele malen groter dan de nieuwe partner. De omzet haalt een niveau van rond 15 miljard gulden. Steiner is een familieonderneming. Chef Peter Steiner houdt de resterende dertig procent van de aandelen en gaat na de fusie fungeren als bestuursvoorzitter in de Karl Steiner Holding AG.

Reageer op dit artikel