nieuws

Schaarste kantoren spekt portemonnee van ontwikkelaar

bouwbreed Premium

amsterdam – De enorme schaarste aan kantoorruimte in de Randstad leidt tot excessen. Ontwikkelaars en aannemers kunnen fortuinen verdienen aan nieuwe panden. Daarentegen zijn huurders, vanwege die krapte, bereid exorbitante prijzen te betalen.

Joop van den Ende zocht voor zijn nieuwe bedrijf, Live Entertainment, een nieuw kantoor. Na een zoektocht kwam hij uit bij het voormalige hoofdkantoor van KNP/BT (de oude Boerhaave Kliniek) aan het Amsterdamse Museumplein. Het vermaakconcern was bereid diep in de buidel te tasten. Voor een recordbedrag van 765 gulden per vierkante meter huurt hij het pand. Van den Ende is blij met zijn nieuwe Amsterdamse buren: het Rijksmuseum en het Concertgebouw. “Het culturele hart van ons land” noemt hij de locatie. Het bedrijf denkt dat het handig is dichter bij de artiesten te zitten.

“Het bedrag dat Van den Ende neerlegt, is de hoogst gerealiseerde huur van kantoorruimte in Nederland,” aldus C. de Jong, directievoorzitter van DTZ Zadelhoff. De makelaar trad op namens verhuurder Buhrmann. “Op dit moment is de huurtop 600 gulden, maar dan voor een kantoor aan de Zuidas en niet in het centrum. Voor Van den Ende was de aanwezigheid van 32 parkeerplaatsen erg belangrijk. Bereikbaarheid per auto is kostbaar.”

Het tekort aan kantoorruimte werkt ook in het voordeel van ontwikkelaars en aannemers. De vraag is groot en het aanbod blijft laag. “De prijzen van kantoren nemen toe,” gaat De Jong verder. “In Amsterdam bijvoorbeeld is de waarde van een kantoor het afgelopen jaar toegenomen met 27 procent. Nieuwbouw wordt daardoor steeds duurder. Van deze ontwikkeling profiteren de gemeenten en de ontwikkelaars/aannemers. De grondprijzen nemen spectaculair toe en de marges van de ontwikkelaars gaan inmiddels richting de vijftien procent. Inderdaad hebben de MAB’s en Multi Vastgoed’s een goed jaar achter de rug. Slechts een klein deel van de prijsontwikkeling vindt de huurder terug in de bouwkwaliteit.”

Ontwikkelaars en aannemers laten zich door de schaarste niet opjagen om zonder meer te gaan bouwen. “Eerst moet er een huurder zijn, liefst ook een belegger en dan gaat men beginnen,” verklaarde De Jong tijdens de jaarlijkse presentatie van ‘De Nederlandse markt voor commercieel vastgoed’ “Er is veel geleerd van het verleden.”

De planvoorraad, dat wat er op te tekentafel ligt, blijft stabiel. “Er is geen verklaring voor het feit dat al jaren achter elkaar de voorraad een niveau heeft van 3,7 miljoen vierkante meter. Onduidelijk is hoeveel van die plannen uiteindelijk in aanbouw wordt genomen.”

Reageer op dit artikel