nieuws

Rijksoverheid voert weinig realistisch bedrijvenbeleid

bouwbreed

zwolle – “Het beleid van de rijksoverheid om bedrijfsontwikkeling in de grote steden te concentreren, gaat ten koste van het platteland en is daarom ongewenst en weinig realistisch.”

Dit zei voorzitter ir. S. Dingemans van de Zwolse Kamer van Koophandel gistermiddag in zijn nieuwjaarsrede. Volgens Dingemans lopen veel bedrijven in Nederland die zich in plattelandsgemeenten willen vestigen of willen uitbreiden, tegen door het rijk opgelegde planologische blokkades aan. Zowel de bedrijven als de betreffende gemeenten voelen zich hierdoor beperkt in hun ontwikkeling. “Terwijl ze de economische vooruitgang voor de leefbaarheid van het platteland nu juist zo hard nodig hebben”, stelt de KvK-voorzitter.

Het ministerie van VROM wil dat 70 procent van de toekomstige groei van bedrijven in steden plaatsvindt. Uit een eigen onderzoek van de Zwolse Kamer van Koophandel naar bedrijfsontwikkeling over de laatste vijf jaar zou blijken dat slechts 35 procent van de groei in steden plaatsvindt en 65 procent in regiogemeenten.

Dingemans: “Om de doelstellingen van het Rijk te halen, zou een stad als Zwolle haar groei moeten verdubbelen en die in de omliggende regio gehalveerd worden. Dit is een onmogelijke richtlijn en dus onacceptabel.”

(ANP)

Reageer op dit artikel