nieuws

PvdA heeft vragen over werven Ierse werknemers

bouwbreed

den haag – De PvdA-fractie in de Tweede Kamer wil van minister De Vries (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) opheldering over het werven van Ierse werknemers door een Brabants uitzendbureau voor staalbedrijf Tilborghs. Het Geldropse bedrijf, dat betonijzer vlecht, kan geen Nederlands personeel krijgen, terwijl bij de Arbeidsvoorziening in Eindhoven 23.000 werkzoekenden staan ingeschreven.

De PvdA-kamerleden Smits en Noorman vragen via de Kamercommissie van Sociale Zaken een brief van de minister. Zij willen weten of er wel genoeg gebeurt om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt op elkaar af te stemmen. Zo betwijfelen zij of gedeeltelijk arbeidsongeschikten die in deeltijd willen werken, wel voldoende kansen krijgen. Staalbedrijf Tilborghs heeft enige tientallen vacatures openstaan voor staalvlechters die niet door advertenties of via het arbeidsbureau zijn te vervullen. Het gaat om fulltime, laaggeschoold werk. Het bedrijf heeft inmiddels via een uitzendbureau Iers personeel aangetrokken. Dat wordt krachtens de uitzend-cao betaald, wat goedkoper is dan via de bouw-cao.

Smits en Noorman hebben vernomen dat de Arbeidsvoorziening Eindhoven niet bemiddelt voor een groot deel van de 23.000 ingeschreven werklozen. Zo wordt geen poging ondernomen om drieduizend personen die op geen enkele manier gemotiveerd zijn te gaan werken, aan de slag te helpen. Ook de tweeduizend 55-plussers worden door de Arbeidsvoorziening Eindhoven met rust gelaten. (anp)

Reageer op dit artikel