nieuws

Orders vangrails stuiten op kritiek vanuit ‘Brussel’ Ministerie belooft binnen een maand beterschap

bouwbreed Premium

den haag/brussel – Het ministerie van Verkeer en Waterstaat is niet onder de indruk van de kritiek van de Europese Commissie op de wijze waarop Rijkswaterstaat orders plaatst voor vangrails. Het ministerie wordt verweten dat het de richtlijn voor Europese aanbesteding omzeilt door de vangrails rechtstreeks te bestellen bij twee Nederlandse bedrijven.

Woordvoerder P. van Hamersveld van het ministerie zegt verbaasd te zijn door de kritiek omdat al enige tijd geleden is gemeld dat Europese aanbesteding in voorbereiding was. “Vanaf volgende maand worden de opdrachten keurig gepubliceerd in het Europees publicatieblad”, zegt hij.

Vreemd

Ook algemeen directeur J. Spoelstra van Prins uit Dokkum, een van de twee bedrijven die tot nu toe Rijkswaterstaat voorzien van nieuwe vangrails, vindt het vreemd dat het ministerie op de vingers is getikt. “Het gaat om 15 miljoen gulden per jaar. Ik kan me voorstellen dat deze aanbesteding niet de eerste prioriteit van het ministerie heeft gehad. Maar er wordt al enige tijd hard aan gewerkt”, bevestigt hij de lezing van het ministerie.

Het punt is dat de twee bedrijven – behalve om Prins gaat het ook om Laura Metaal in Eygelshoven – zijn gespecialiseerd in de recycling van oude vangrails. Ze worden verwerkt in het nieuwe materiaal. Prins en Laura Metaal zijn volgens directeur Spoelstra de enige specialisten op dit gebied in Nederland. Ook in de ons omringende landen zijn er volgens hem geen vergelijkbare bedrijven te vinden.

De twee Nederlandse ondernemingen opereren beide op de Europese markt. Met name in Belgie, Frankrijk en Duitsland wordt volgens Spoelstra veel omgezet. In het geval van Prins gaat het om ongeveer 35 procent van de totale omzet. Het bedrijf produceert per jaar voor 35 tot 40 miljoen gulden aan straatmeubilair. Die productie is ongeveer 45 procent van de totale omzet.

Spoelstra verwacht niet dat zijn bedrijf de dupe zal worden van een aanbesteding volgens de Europese regels. “De indruk wordt nu een beetje gewekt dat wij het werk zomaar cadeau krijgen, maar dat is natuurlijk niet het geval. Wij leveren een bepaalde kwaliteit. Omdat we met Laura Metaal de enige zijn die dat kunnen, zullen we ook in de toekomst werk houden. Het ministerie heeft aangekondigd dat het de milieuaspecten opneemt in de criteria voor de aanbesteding. Het enige risico dat wij lopen is dat een ondernemer over de grens denkt dat hij het ook wel kan en te laag inschrijft. Maar in feite lopen we ook dan nog niet zoveel gevaar. De prijs is namelijk niet het enige criterium. Ook de kwaliteit speelt een rol.”

Knokken

“Het is ook niet zo dat wij onbekend zijn met het fenomeen van Europees aanbesteden. Van de 15 miljoen gulden die Rijkswaterstaat jaarlijks uitgeeft aan vangrails komt ongeveer de helft bij ons terecht. Alle overige omzet krijgen wij vooral door in te schrijven op aanbestedingen. Uiteraard zullen wij er voor knokken dat we het werk van Rijkswaterstaat houden”, aldus de directeur van Prins. Het gevolg van de reprimande van de Europese Commissie is dat Nederland binnen drie maanden moet berichten welke motieven hebben gespeeld bij de toekenning van de orders voor vangrails. De Commissie kan vervolgens naar het Europese Hof stappen als ze de uitleg niet bevredigend vindt. Volgt een veroordeling, dan kunnen bedrijven die de order misliepen in principe een claim indienen bij de Nederlandse staat.

Reageer op dit artikel