nieuws

Ondernemer dreigt overheden met claims

bouwbreed

den haag/alblasserdam – Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland moeten zich op korte termijn opnieuw buigen over de toekomst van polder Nieuwland in Alblasserdam. Een uitspraak van de Raad van State in Den Haag is daarvan de oorzaak.

De kwestie heeft te maken met het plan van Van Bentum Recycling Centrale uit Utrecht om in de polder een puinbreek- en sorteerbedrijf te vestigen. Van Bentum dreigt nu gemeente, provincie en Nederlandse Spoorwegen met een forse schadeclaim.

De polder is grotendeels eigendom van Van Bentum. Al weer jaren terug besloot de gemeente een nieuw bestemmingsplan voor de polder op te stellen. Het gebied kreeg voornamelijk een bedrijfsbestemming en het trace van de toekomstige Betuweroute is er in aangegeven.

Van Bentum keerde zich tegen het bestemmingsplan, omdat hij in het noordelijk gedeelte van de polder een puinbreekbedrijf uit de grond wil stampen.

Daartoe zou het gebied onder meer 2,5 meter moeten worden opgehoogd om de breker een stevige ondergrond te geven. In het nieuwe bestemmingsplan staat echter de beperking dat de polder maximaal 0,4 meter boven NAP mag uitkomen.

De provincie heeft Van Bentum inmiddels een milieuvergunning verleend voor het nieuwe puinbreekbedrijf.

Reageer op dit artikel