nieuws

Omwisselen gulden naar euro toch sneller

bouwbreed Premium

den haag – De duale fase van de euro in 2002, de periode waar de gulden plaats maakt voor de euro, wordt waarschijnlijk verkort van een maand tot twee weken. Dit compromis werd bereikt na overleg tussen De Nederlandsche Bank (DNB) en branchevereniging MKB.

Het midden- en kleinbedrijf vond eigenlijk dat de guldens in een dag moesten worden omgewisseld in euro’s. Het is nu overstag gegaan. De Europese Centrale Bank (ECB) had immers het zogeheten frontloading, het omwisselen van de guldens in euro’s in december, verboden. Helemaal tevreden is het MKB nog niet over het compromis. Twee weken is nog steeds erg lang, zo vindt MKB-woordvoerder W. van der Maas. In zijn ogen moeten de banken van 2 tot en met 10 januari of 12 januari 2002 de guldens ruilen voor euro’s.

De paar guldens die daarna nog rondzwerven worden uit de markt genomen met een loterij. Iedere Nederlander die nog guldens over heeft, kan ze inruilen voor loten. Het MKB noemt het een ‘serieus idee’. De organisatie heeft het kabinet al benaderd met het loterij-idee en de eerste reacties waren volgens Van der Maas niet negatief. Ook onderhandelt het MKB al met een ‘amusementspartner’ voor het opzetten van de guldenloterij.

Een woordvoerder van het Nationaal Forum, het overlegorgaan van banken, ministeries en winkeliers, reageert wat lacherig op de loterijsuggestie. “Dat brengt vreugde in mijn leven. Ik ben bang dat iedereen guldens gaat hamsteren,” zegt de woordvoerder, die ook het ministerie van Financien vertegenwoordigt. Het MKB denkt het hamsteren te kunnen voorkomen, omdat de loterij een beperkt actie wordt.

Compromis

Het compromis tussen MKB en De Nederlandsche Bank moet nog wel bevestigd worden. Niet zeker is of de deal gedragen wordt door andere partijen zoals de banken. Als iedereen het voorstel steunt, dan wordt waarschijnlijk op 9 februari een formele beslissing genomen. Over de lengte van de omwisselingstermijn is lang gesteggeld. MKB en de Raad Nederlandse Detailhandel hadden geen zin om hun kassa’s vier weken lang te vullen met guldens en euro’s. Dat zou de winkeliers alleen maar op hoge kosten jagen, omdat de boekhouding dubbel gevoerd moest worden. Ook zou er een gigantische verwarring ontstaan bij de klant en aan de kassa. Het liefst hadden de winkeliers een zogenaamde Big Bang gehad, waarbij de Nederlandse consument op een dag zijn guldens ruilt voor euro’s. De Nederlandsche Bank blokkeerde echter de Big Bang. Zo’n korte wisselperiode bleek technisch niet haalbaar en gevaarlijk, zo oordeelde de bank. (ANP)

Reageer op dit artikel