nieuws

Nieuwe fabriek Van Wijhe voor watergedragen verf

bouwbreed

zwolle – Verffabrikant van Wijhe uit Zwolle breidt de productiecapaciteit flink uit. Dat is nodig om aan de toegenomen vraag naar watergedragen verven te voldoen. Volgende week wordt een nieuwe fabriek in gebruik genomen.

Van Wijhe brengt verven op de markt onder de merknaam Wijzonol. Die vinden hun weg naar professionals maar ook naar doe-het-zelvers. Op dit moment bestaat de verfproductie voor ruim 30 procent uit waterverdunbare verven. Commercieel directeur Stiekema verwacht dat dit zal groeien tot zo’n 50 procent. In eerste instantie wordt die groei geboekt op de professionele markt, maar hij verwacht dat daarna ook de doe-het-zelf markt zal gaan vragen om oplosmiddelvrije verven.

Bouwbedrijf Salverda uit ’t Harde zette op het terrein van Van Wijhe in Zwolle een nieuwe fabriekshal neer van 700 vierkante meter, die is uitgerust met een gesloten productiesysteem. Water dat vrijkomt tijdens het productieproces, wordt in een eigen zuiveringsinstallatie gereinigd; stoffen en dampen worden in de hal opgevangen en geneutraliseerd. Inclusief installaties en machines vergde de uitbreiding een investering van 4,5 miljoen gulden.

Gescheiden

De productie van de oplosmiddelhoudende en de watergedragen verven vindt compleet gescheiden plaats in de twee afzonderlijke fabrieken waarover Van Wijhe nu beschikt. Dat vereenvoudigt de planning, terwijl tussentijds reinigen van de installaties niet langer nodig is. Dit betekent een flinke efficiencyverbetering. In de nieuwe fabriek zal ook Wijzonol Eco IT worden geproduceerd. Dat is een universele grondlak die overschilderbaar is met traditionele alkydharsverven, high solids en watergedragen producten.

De fabriek is ingericht op een volcontinu productieproces en kan in principe 24 uur per dag, zeven dagen per week draaien.

Vooralsnog is dat niet nodig en kan Van Wijhe volstaan met dagdiensten. In het voorjaar wordt doorgaans voor enkele weken overgestapt op een tweeploegensysteem. Wel verwacht het 150 man tellende bedrijf op korte termijn tien man extra nodig te hebben. De marktontwikkelingen bepalen in welk tempo daarna nieuwe arbeidskrachten worden geworven.

Research

Ondertussen denkt de Zwolsche verffabrikant al weer aan volgende uitbreidingsplannen, eveneens ingegeven door de toegenomen vraag naar oplosmiddelvrije producten. Die ontwikkeling vergt forse investeringen in research. Het laboratorium van Van Wijhe moet daarom nodig worden uitgebreid.

Van Wijhe haalt ongeveer 25 procent van de omzet in het buitenland. Over de grenzen vinden vooral de kleurpasta’s aftrek, waarmee verven op kleur kunnen worden gebracht.

Reageer op dit artikel