nieuws

Met voorfinanciering Libau boerderijen restaureren

bouwbreed

groningen – De stichting Libau neemt de voorfinanciering op zich voor de restauratie van monumentale boerderijen in Groningen. De stichting doet dit om het opknappen van monumenten te stimuleren.

Samen met de betrokken gemeenten worden boerderij-eigenaren actief benaderd om ze zover te krijgen dat ze hun panden laten restaureren.

Groningen telt 250 boerderijen. Libau hoopt daarvan tien per jaar gerestaureerd te krijgen. Aan de hand van een lijst met boerderijen die in aanmerking komen voor restauratie, worden vijftien panden geselecteerd. Voorwaarde is dat de boerderijen op de monumentenlijst staan, er nog geen restauratieplannen bestaan en het pand bij de betreffende gemeente niet hoog op de prioriteitenlijst staat.

De ervaring van Libau is dat veel eigenaren wel weten dat dankzij rijkssubsidie de helft van de kosten is terug te krijgen. Ze hikken echter tegen het papierwerk en de financiering aan.

Het project duurt een jaar. Vervolgens wordt het resultaat ervan bekeken. Wanneer het project een succes is, overweegt Libau ook monumentale woonhuizen erbij te betrekken.

Reageer op dit artikel