nieuws

Maasstad geeft Zuid nieuwe centrumfunctie

bouwbreed Premium

rotterdam – Stedenbouwkundige Riek Bakker presenteerde gisteren de toekomstvisie Rotterdam-Zuid 2030. Zij liet honderd mensen, zo van de straat geplukt, meepraten over de plannen.

Een in het verleden vergeten gebied, zo karakteriseerde wethouder Ruimtelijke Ordening Kombrink Rotterdam-Zuid. Wel een gebied waar 200.000 mensen wonen; dat beroemde plekken kent als het Zuiderpark, Ahoy en niet te vergeten de Kuip. Maar ook een gebied dat veel problemen kent als hoge werkloosheid en verpaupering. Toch is het een plek waarop de bewoners trots zijn.

“De mensen in Zuid blijken vooral waardering te hebben voor het groen en de ruimte. Bovendien blijken ze meer op Oude Maas in het zuiden dan op de Nieuwe Maas gericht te zijn. Daarom hebben we ook het gehele gebied bekeken tussen beide rivieren, inclusief de A15”, aldus Bakker.

In grote lijnen ziet zij een driedeling in de ontwikkeling van Rotterdam-Zuid. Langs de A15-corridor ontwikkeling van bedrijvigheid. Niet het standaard bedrijfsterrein langs een snelweg zoals dat overal in Nederland te vinden is, maar een hoogwaardig gebied met plaats voor groen en recreatie waar fijnmazige langzaamvervoersassen van noord naar zuid de verbinding met de Oude Maas moeten leggen.

Het tweede onderdeel is een sport- en recreatie-as die loopt vanaf het eiland Brienenoord via de Kuip en Ahoy naar de Waalhaven Oost.

Als laatste onderdeel noemt Bakker de Kop van Zuid die met nabije omgeving en het centrum aan de overkant van de Nieuwe Maas het nieuwe centrum van Rotterdam moet vormen. Daarbij behoren ook twee nieuwe oeververbindingen, want “vergeleken met andere steden langs rivieren hebben wij maar weinig oeververbindingen”, zei Kombrink.

Met die drie gebieden als dragers moet Rotterdam-Zuid verder worden opgeknapt. Daarbij is het creeren van werkgelegenheid een belangrijk punt.

De toekomstvisie zal nu eerst met de bevolking worden bediscussieerd, waarna de politiek een besluit moet nemen. Vervolgens moet zij de basis worden van het Ruimtelijke Plan Rotterdam 2010 en de stedelijke vernieuwing van het linker gedeelte van de Maasstad.

Reageer op dit artikel